Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

LIDER DU AF SKOLIOSE,

KRUM RYG, SKÆV RYG?

HVAD ER SKOLIOSE / SCOLIOSE?

KORT OM SKOLIOSE

Scoliose er en betegnelse for skævhed i rygsøjlen hvor ryggen kan synes skæv eller krum. Det ses ofte som en S-fom af rygsøjlen i det frontale plan, hvilket betyder at det bagfra ser ud som om ryggen kurver mod venstre eller højre (se billede nedeunder.) Skævheden kan også forekomme som en torkvering eller rotation af rygsøjlen i longitudinal akse, hvor den roterer om egen akse og nogle gange ses de to bevægelser i kombination.


I Danmark er skoliose en relativt hyppig lidelse, men også en lidelse der langt fra altid er symptomatisk. Kun i ca 0,4% af scoliose tilfældende er der behov for behandling på baggrund af gener og smerter i ryggen. Det ses dog oftere at ryggen med scoliose kan være årsag til kompensering i andre områder af kroppen, så som nakke, skulder, hofte, knæ, bækken området og give smerter der. Det betyder at en scoliose kan være symptomfri i ryggen, men være skyld i kompenserende smerter andre steder i kroppen.

Skoliose symptomer opstår som regel i 10-16 års alderen, en tommelfingerregel er, at jo tidligere symptomer opstår, jo større er risikoen for at skævheden bliver større. Scoliose kan forværres med alderen, men efter det 20. år udvikler skævheden sig ikke længere.


Denne side henvender sig til dig der lider af smerter fra ryggen, eller som fået konstateret skoliose og som ønsker mere viden eller behandling. Til dig som har ondt andre steder i kroppen, men som samtidlig har skoliose, Se evt vores øvelser her mod rygsmerter som også er effektive ved skoliose problemer, klik her


Hos CPH Osteopati ser vi dagligt klienter med smerter og problemer der relaterer sig til scoliose, skoliose, og skæv eller krum ryg. Vi har speciale i undersøgelse og behandling af ryggen.

Herunder kan du læse alt hvad du behøver at vide, når det kommer til scoliose symptomer, årsager og behandling, vi kan hjælpe dig på vores osteopatiske klinikker.


UDREDNING FOR SCOLIOSE.

Scoliose er relativt nemt at opdage. I fleste tilfælde vil skoliose også opdages i relativ ung alder hos børn og unge.

Et af de hyppigste områder i kroppen som kan afsløre skoliose er skulderregionen. Grundet scoliosens kompensatoriske bevægelse vil skulderen og skulderbladet i den samme side som krumningen. skævheden i brystryggen synes højere eller være eleveret og stå højere end den modsatte skulder. En forskel i skulderhøjde kan dog også skyldes mange andre kompensatoriske mønstre og er ikke ensbetynde med man har en skoliose

I mange tilfælde vil skulderbladet vinge ud, det vil sige at skulderbladet står ud fra brystkassen på bagsiden. Dette kaldes scapula latae.


En hoftekarm der er højere oppe/eleveret i forhold til den modsatte side, kan også være et tegn på scoliose. I den side hvor krumningen starter kan man opleve at hoften bliver trukket op. Det vil se ud som om man har benlængdeforskel. Ofte er benlængdeforskel også årsag til det man kalder funktionel scoiliose - mere om dette senere.


Et andet tegn på skoliose, er en forskydning af hoften og bækkenet i forholdet til lænden. Dette kaldes også for et shift. Det vil være tydeligt at bækkenet stikker markant ud til den ene side, som om at underkroppen er forskudt i forhold til overkroppen.

De som har skoliose vil ofte klage over stramhed og smerter midt på ryggen. Det kan være en ømhed, en syrende fornemmelse eller direkte smerte jag.

Midtryggen og især på toppunkterne for krumningerne vil rygmuskulaturen være meget spændt og stiv, lige som der også ofte som tidligere nævnt sker rotation/torkvering af rygsøjlen til samme side som krumningen er. Det kan bevirke at ribbenne bliver mere tydlige i denne side.


Kan man være 100% sikker på der er tale om en scoilose som skyldes rygsøjlen og ikke stammer fra andre steder i kroppen som f.eks benlængde forkel så vil det kræve et rønten billede.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

symptomer skoliose, krum ryg, skævhed i ryggen, skæv ryg aarhus, ekspert fysioterapetut, osteopat. København CPH Osteopati, Amager, Birkerød, Køge, Ballerup

ÅRSAGER TIL SKOLIOSE

Der findes som grundregel tre typer årsager til skoliose;

Funktionelle årsager til skoliose, strukturelle årsager til skoliose og idiopatiske årsager til skoliose, hvilket betyder at årsagen er ukendt og i de fleste tilfælde en medfødt problematik der udvikler sig over tid.

STRUKTURELLE ÅRSAGER TIL SKOLIOSE

Strukturelle årsager til scoliose er årsager f.eks skader i muskel-, væv- og nervesystem. Det kan være et tidligere kompliceret brud på et ben, der har gjort benet kortere. Det kan være skader direkte på ryggens led eller skader på nervesystem der kan gøre det svært at aktivere muskulatur. Strukurelle skader på væv i kroppen er ikke indikator for osteopatisk behandling, tilgengæld vil vi kunne hjælpe med råd, vejledning og træning.

FUNKTIONELLE ÅRSAGER TIL SKOLIOSE

Ved de funktionelle årsager til skoliose er der ingen strukturelle problemstillinger.  Funktionelle årsager betyder at det vil være en anden struktur i kroppen der påvirker ryggen til at opnår den karakteriske S form.

Det kunne  være skævhed i bækkenet, benlængdeforskel, dominerende arm eller ben, stramheder eller spændinger i væv som muskulatur, sener og fascie. Spændinger og stamhed omkring bindevæv omkring organer kan medvirke til funktionel scoliose, lige som kan arvæv efter operationer som blindtarmsbetændelse, kejsersnit, galdeblærer osv. kan give problemer.  Funktionelle problemstillinger har den klart bedste udsigt og her er osteopati særligt effektivt. Vi behandler alle den ovenstående vævs typer og strukturer.

IDIOPATISKE ÅRSAGER TIL SKOLIOSE

Idiopatiske årsager udgør 80-85% af alle opståede skoliose tilstande og betragtes ofte som ikke at have ingen årsag. Det antages at idiopatiske årsager til scoliose skyldes arvelige, familiære eller genetiske faktorer som stadig manger at blive belyst. Som osteopater kan vi ikke behandle ideopatiske skolioser, men vi kan hjælpe med smertelindring, og forskning viser at træning og bevægelse kan lindre smerterne.

I de ideopatiske tilfælde kan vi også være hjælpsomme, med at behandle områder som kompenserer for scoliosen.

Læs mere om dette under symptomer.

SKOLIOSE SYMPTOMER.

Skoliose kan være årsager til mange smerter. Rygsmerter er de hyppigste symptomer ved skoliose. Ofte smerter ved midt ryggen, eller smerter i lænden. Det kan være stikkende, brændende, sviende smerter som forværres ved at være inaktiv og f.eks sidde ned længere tid af gangen.

Det kan også være en murrende smerte eller meget skarpe, jagende smerter fra rygsøjlen der forværres i visse positioner i kroppen.

Symptomer kan også vise sig som påvirkning af hjerte- og lungefunktion, hvor man får en trykken for brystet, åndedrætsbesvær herunder spændinger i vejrtrækningsmusklen, problemer med  fordøjelsen herunder forstoppelse, oppustethed og diarré. Der kan yderligere ses symptomer  nakkesmerter, hovedpine, kæbesmerter, benlængdeforskel, hoftesmerter, bækkensmerter hvilket kan også skyldes din scoliose, læs mere om det herunder.

SKOLIOSE OG NAKKESMERTER

Grundet den kompensatorise S form der er i rygsøjlen når man har scoiliose så vil andre steder i kroppen skulle kompensere.

Denne kompensering ender oppe i nakken. Derfor kan man opleve nedsat bevægelse af nakken ved scoliose, man kan opleve spændinger og ømhed i nakken. Mange bliver derfor også trætte i nakken efter en arbejdsdag foran computeren.

Selvom man ikke kan fjerne skoliosen, så vi man kunne dæmpe smerter fra nakken med rette øvelser, instruktion og vejledning.

- Læs mere om nakkesmerter og behandling her:

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

Udredning for scoliose, behandling af rygsmerter, eksperter i krum ryg, skæv ryg, Skoliose, Scoliose, Osteopater specialister. Amager, København, Birkerød, Ballerup

SKOLIOSE OG HOVEDPINE OG MIGRÆNE

Kompensationen fra nakken som opstår med en S formet skoliose rygsøjle kan medføre spændinger som kan forplante til hovedpine, mere specifik spædningshovedpine. Spændingshovedpine er den mest almindelige hovedpine som ca 70% af befolkningen oplever. Årsagerne til hovedpinen kan være meget forskellig fra person til person og have mange årsager og scoliose kan være en af dem. Symptomerne er ofte smerter i panden, bagøjnene, ved tindingerne eller intens hovedpine som starter bageret på kraniet hvor nakke muskulaturen hæfter.

Lige som med nakke smerterne kan man reducere spændingshovedpinen med korrekt instruktion og øvelser, træning, lige som manuel behandling med ledmanipulation ,mobilisering og muskulær frigørelse kan hjælpe på smerterne.

Spændingshovedpine er ofte en udløser til migræne så der er vigtigt at få gjort noget ved problemet.

- Læs mere om hovedpine og migræne her:

SKOLIOSE OG KÆBESMERTER

Kæbeleddet er meget følsomt over for kompenseringer fra rygsøjlen som scoliose er årsag til.

Det medfører ofte en klikken eller skuren fra kæbeleddet, det kan også være der opstår smerter fra kæbeleddet der gør ondt når man tygger eller gaber. Scoliose kan lige ledes give problemer med funktionen af kæbeleddet og give problemer med at åbne og lukke kæben. Selve kæben kan ikke påvirke kroppen til at få scoliose. Men mange scoliose patienter oplever kæbespændninger. Vi har speciale i smerter og problemer fra kæbeleddet.

 - Læs mere om kæbe smerter og behandling her:

SKOLIOSE OG BENLÆNGDEFORSKEL.

Benlængde forskel er den mest hyppige årsag til funktionel scoliose. Benlængde forskel er som udgangspunkt en både en funktionel og strukturel prolematik, i alle tilfælde påvirkes ryggen til en funktionel scoliose. Funktionel benlængdeforskel kan opstå pga spændinger og låsninger i muskler og led i ryggen som trækker benet op ad. Det kan opstå pga spændinger eller låsninger omking hofte, knæ, fod,  og ankel der kan påvirke funktionen af leddene der er med til at kompensere i en kæde. Som osteopater undersøger og behandler vi altid hofte, bækken, knæ, fod og ankel hvis du har scoliose, læs mere om behandling senere.

Små benlængdeforskelle under 2 cm giver ikke flere gener fra ryggen eller andre led i kroppen end i normalbefolkningen. Men helt op til 90% af befolkningen har benlængde forskel i større om mindre grad. Skævheden i ryggen rettes op, hvis benlængdeforskellen ophører eller man behandler årsagen her til. Vi kan hjælpe dig hvis du har funktionel benlængde forskel som giver funktionel scoliose. Der er ikke umiddelbart direkte sammenhæng mellem smerter i ryggen og benlængdeforskel.

SKOLIOSE, HOFTESMERTER OG BÆKKENSMERTER

Som tildligere nævnt opstår der ofte et shift eller en forskel i højden på hoftekarmene ved problemer fra en scoliose.

Det kan medføre smerter fra hoften eller fra bækkenet, det såkaldte SI-led som sidder bagpå under korsbenet. Det kan være skarpe smerter, jagende smerter, stikkende smerter eller dybe smerter fra bækken og hofte.

Det er meget normalt at kompenseringer fra andre led der mangler bevægelse, som i dette tilfælde hoften, kan forplante sig til led lige omkring hvilket medfører kompensationener som kan give smerter.

Men funktionelle problemer fra hoften og bækken, som nedsat bevægelse, skader i hoften/bækkenet eller smerter i hoften/bækkenet, kan få kroppen til at kompensere og en funktionel scoliose kan opstå. Hoften og bækkenet kan sagtens være årsag til scoliose uden at man har smerter her.


Du kan læse mere om hoftesmerter og hvordan vi behandler dem her.

Du kan læse mere om bækkensmerter, SI-led og behandling her

SKOLIOSE OG ÅNDEDRÆTSBESVÆR

Scoliose kan give problemer med åndedrættet og vejrtrækningen. Hvis scoliosen er meget udtalt, kan den give problemer med at få udvidet brystkassen, og derved kan man få svært ved at trækkevvejret dybt. Det kan også være med til at give en stikkende skarp smerte omkring ribben og lunger når man trækker vejret ind. Det kan ligeledes påvirke funktionen af vores åndedræts -og vejrtrækningsmuskel diafragma. Den sidder på indersiden af ribbende og vil blive påvirket hvis vi har større scolioser.

Som osteopater kan vi arbejde med at frigøre og mobilisere ribben og ryg, som kan have en mulig positiv effekt på vejrtræningen over en periode, lige som vi kan strække fiberene af vejrtrækningsmusklen diafragma og øge bevægeligheden af den..


Du kan læse mere om åndedræt, vejrtrækning og diafragma her

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

SKOLIOSE OG FORDØJELSESPROBLEMER

Scoliose kan føre til problemer med fordøjelsen. Kurverne og krumningerne af rygsøjlen kan besværliggøre vores fordøjelse da det potientielt kan påvirke bevægelse af tarme og organsystem. Har man scoliose kan man være ramt af irritabel tarm, forstoppelse, diarre, oppustethed, mavesmerter, mave kramper mv hvilket er problematikker som vi ofte ser i vores praksis og som vi kan hjæpe med. Har man en skoliose og problemer med fordøjelsen betyder det dog langt fra, at skoliosen er hovedårsagen. Fordøjelses problemer er komplekse og kan også have meget med kost, søvn, motion, stress, mv at gøre. Vi kan hjælpe dig.


Læs mere om forstoppelse her:

Læs mere om Irritabel tyktarm her:

BEHANDLING AF SCOLIOSE/SKOLIOSE

Behandling af scoliose er meget effektivt hvis der er tale om den førnævnte fuktionelle skoliose. Her kan mange ting spille ind på problemerne.

Det kan være spændinger i muskulaturen i ryggen, bækkenproblemer, hofteproblemer, knæ ankel og fod problemer. Det kan også være problemer fra mave tarm og organsystem, samt vores nervesystem der påvirker kroppen og ryggen til at lave en kompensatorisk S kurve.

Vi er special uddannede i at finde årsagen til dine smerter eller problemer i kroppen.

Derfor vil vi også se på din krop som en helhed og overskue hvad der er årsag til din funktionelle scoliose.
Vi vil bruge vores osteopatiske manuelle teknikker så som, manipulationer, muskelbehandling, bindevævs og organbehandling, kranio sacral behandling og meget mere for at hjælpe dig videre. Da vi også er færdiguddannede autorisede fysioterapeuter vil vi også hjælpe dig med øvelser.

Se vores ryg øvelser her:

Til dig der har ideopatisk eller strukturel scoliose, så kan træning også have en god effekt for at holde smerter væk lige som osteopater kan hjælpe dig med strategier og råd og vejledning i forhold til din unikke situation.

TRÆNING AF SKOLIOSE

Træning og bevægelse er altafgørende for om problemstillingen med skolise udvikler sig og er ligeledes aggørende for om smerterne kan holdes på afstand. Muskulær træning af skoliose skal rettes mod at styrke muskulatur på den modsatte side af skævheden hvorimod afspænding og udstrækning af muskulatur på den samme side som skævheden er vigtig. Træningen vil derfor ofte være en kombination af styrke og stabilites træning i kombination med mobilitets træning.


I mange tilfælde kan det være nok at holde sig i gang med regelmæssig bevægelse. Det kunne være crosstrainer, cykling, løbeture, gåture, svøming, pilates, yoga eller lign som også er glimrende motions former mod rygsmerter.

SE VORES ØVELSER MOD LÆNDE SMERTER, SOM OGSÅ KAN BRUGES MOD SCOLIOSE, HER

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER