Danmarks førende inden for osteopati

Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

LIDER DU AF FORSTOPPELSE / SKJULT FORSTOPPELSE?

KORT OM FORSTOPPELSE

Forstoppelse betyder at man har afføring mindre end 3 gange om ugen og en fjerdedel af toiletbesøgene ender med særlig hård afføring der er sammenlignelige med små hårde kugler. Ca. 20 % af den vesteuropæiske befolkning lider af forstoppelse, så det er en ret almindelige tilstand. Forstoppelse medfører ofte symptomer som ondt i maven, oppustethed, dårlig mave, hård mave, luft i maven og generelle mavesmerter.


Forstoppelse betegnes som hård afføring eller træg afføring. Det kan være afføring der er svær at komme af med eller som nævnt kommer sjældent. Ved forstoppelse kan afføringen ligeledes være knoldet og hård og klumpende. I mange tilfælde kan der gå dage og i sjældne tilfælde uger før vedkommende formår at have afføring. Fysiologisk så er det tyktarmen som skal sørge for at afføringen bliver formet og leveret ned til endetarmen. Forskellige problemstillinger med tyktarmen og/eller fordøjelsessystemets styring kan have indflydelse på udvikling af forstoppelse.

Hvis du istedet for at læse det vil have en mere uddybende forklaring på video kan du klikke her - Eller scrolle ned til bunden af siden.


HAR DU PROBLEMER MED AT KOMME PÅ TOILETTET?

SYMPTOMER PÅ KRONISK FORSTOPPELSE (LANGVARIG FORSTOPPELSE)

 • Sjælden afføring, der går mere end 3 dage
 • Træg afføring og svært at komme af med afføringen
 • Mavesmerter, ondt i maven.
 • Fornemmelse af dårlig tømning af tarmen
 • Rifter endetarm, hvilket kan resulterer i frisk blod i afføringen
 • Udspilet og oppustet mave
 • Luft i maven
 • Trykken nedadtil i maven
 • Generelt utilpas

ÅRSAGER TIL FORSTOPPELSE

Der findes mange årsager til forstoppelse og her er de mest almindelige årsager oplistet

 • For lidt fibre eller for meget fedt i maden.
 • For lidt motion
 • Stillesidende arbejde
 • Stress
 • Medicin
 • Mælk
 • IBS (Irriteret tyktarm)
 • Undertrykkelse af toilettrang.
 • Graviditet
 • Arvæv i tarmen
 • Dysfunktioner i nervesystemet
 • Sygdomme som MS, Parkinsons, hjerneblødning

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

stress, vagus nerve, fordøjelses problemer, ondt i ryggen, mavesmerter osteopati i Amager, Ballerup Køge

GENERELT OM FORSTOPPELSE

Forstoppelse rammer bredt i befolkningen især børn og babyer lider af forstoppelse, men forstoppelse hos gravide ses også hyppigt.

Lider man af forstoppelse generelt betyder det, at vores muskler i tarmen og nerverne ikke arbejder helt målbevidst sammen. Problemerne opstår oftest i den sidste del af tyktarmen. Forstoppelsen findes på forskellige niveauer, startende fra forbigående forstoppelse f.eks. på udenlands rejser, forstoppelse pga. sygdom, forstoppelse grundede stressede perioder, til forstoppelse der er så hårdnakkede at det bliver et permanent problem.

Især den sidste form for forstoppelse er det vi møder på klinikken hos CPH Osteopati. Fælles for alle typerne af forstoppelse er at de opstår pga. vaneændringer, stress og undtagelses situationer, vores tarm er et vane dyr der bedst kan lide faste trygge rammer og rutiner.

SKJULT FORSTOPPELSE

Mange af os kender til eller har hørt om forstoppelse, men skjult forstoppelse kender ikke alle til, men mange har det også uden at vide det.

Folk med skjult forstoppelse vil ofte have afføring hver dag, men det betyder altså ikke, at deres tarm er blevet udtømt ordentligt. En skjult forstoppelse forekommer, når tyktarmen har en funktionsforstyrrelse og der derved ophobes afføring i små udposninger i tarmen. Ved skjult forstoppelse har man ofte et normalt afførings mønster men man lider ofte af symptomer som oppustethed, mavesmerter, luft i maven, falsk trang til at gå på toilet, problemer med at føle sig tømt mm.

VAGUS NERVEN - FORDØJELSE OG FORSTOPPELSE

Vagus nerven er vores 10. kranie nerve og den der overordnet styrer fordøjelsen, samt hele den vigtige del af vores nervesystem, der har med restitution og afslapning at gøre, nemlig vores parasympatiske nervesystem. Nerven udspringer fra nakken og går hele vejen ned gennem koppen, gennem mellemgulvet og spreder sig til fordøjelsesorganerne.

Hos vagus nerven er 30 % af nervefibrene motoriske og kontrollerer fordøjelsen og cirka 70 % af nervefibrene er sensoriske fibre. Nervus Vagus overvåger således også vores fordøjelse og sender signaler tilbage til hjernen via nakken. Derfor kan forstoppelse og andre mavesmerter medføre spændinger, låsninger og smerter fra nakken.

En optimalt fungerende vagus nerve hjælper dig til bedre hukommelse. Det giver også et styrket immunforsvar, optimal fordøjelse, mindre inflammation og bedre nattesøvn.


Hvis du vil læse mere om vagus nerven så klik her

Hvis du ønsker at se vores amatomi video med dybere forklaring om vagus nervens funktion så klik her:

Hvis du vil have øvelser for at hjælpe din vagus nerve så klik her.

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

TREDAGES REGLEN OG FORSTOPPELSE

Tager du afføringsmidler pga. forstoppelse skal du kende til tredages reglen. Tyktarmen består af 3 dele opstigende del, vandrette del og nedstigende del.

Ved toiletbesøg tømmes oftest kun den sidste 1/3 del af tarmen. I løbet af de næste 24 timer fyldes den op igen og processen gentager sig.

Tager man afføringsmidler tømmes hele tyktarmen og der kan gå 3 dage før man igen har behov for at komme på toilettet. I denne periode fristes mange til igen at tage afføringsmidler, men i sådanne tilfælde skal man holde igen.

Efter indtagelse af stærke afføringsmidler bør man lade tarmen få ro i to dage og først på tredje dagen overveje, om man igen har behov for at hjælpe afføringen på vej med piller.

FORSTOPPELSE OG STRESS

Langt de fleste mennesker der har forstoppelse lider også af en eller anden form for stress.

Stressen kan være, psykologisk, fysisk, metabolia mv. Uanset stress typen er stress er en neurologisk respons på stimuli der øger blodtilfølelsen til skelet muskulaturen i kroppen og  responsen kaldes også for flight/fight på dansk, klar til kamp respons.

Ved fight/flight sættes gang  i blodtilførelsen til de dele af hjernen og skeletmuskulaturen som skal anvendes under stress, eller kamp. Derved sammentrækkes de blodkar der er omkring kroppens indre organer, især fordøjelsen, da denne funktion ikke skal være aktiv i stressende situationer. Vedvarende stress nedsætter derfor tarmenes arbejde og bevægelser også kaldet for peristaltik. Der ved kan forstoppelsen opstå. Det er derfor meget vigtigt at addressere de stressfaktorer der påvirker kroppen, for at vi kan få gang i tarmsystemet og kroppen tilbage på ret kurs.

FORSTOPPELSE OG ONDT I RYGGEN

Smerter i ryggen forbundet med forstoppelse er hyppige. Det autonome nervesystem kontrollerer og regulerer det indre tarmsystem og dette sender faresignaler fra tarmsystem ind til nervesystem. Forstoppelse påvirker de områder i tarmsystemet hvor forstoppelsen sidder og dette medfører overaktivitet af kroppens autonome nervesystem som udspringer fra  rygsøjlen fra l1/l2 . Forstoppelse  kan derfor medføre irritation af de områder i rygsøjlen der svarer til den autonome nerveforsyning af tarmene og medfører smerter i lænden. Dette princips kendes også fra f.eks mestruationssmerter. Forstoppelse kan give smerter i hele tyktarmskanalens anatomiske forløb i maven.


Hvis du vil vide mere om rygsmerter og øvelser så klik her:

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

Forstoppelse, ondt i maven, hård afføring, hård mave, oppustet. osteopati behandling københavn, Ballerup, Køge

FORSTOPPELSE OG FYSISK AKTIVITET

Når vi er aktive og bevæger os vil vores tarmsystem være mere eller mindre inaktivt. Det skyldes som nævnt, at vi er i vores symptatiske nervesystem (klar til kamp) når vi er aktive og ikke i parasympaticus nervesystemet (fordøjlelses systemet). Men fysisk aktivetet er vigtigt for at kunne komme af med forstoppelse. Fysisk aktivetet fremmer tarmenes bevægelse, frigører spændinger i kroppen, øger blodgennemstrømningen og fremmer din sundhed generelt. Den mekaniske påvirkning på dine tarme som opstår under aktivet vil aktivere nervesystemets mekaniske receptorer og øge peristaltikken i dine tarme.

UNDGÅ FORSTOPPELSE - HJÆLP DIG SELV

Du kan selv gøre nogle simple få tiltag for, at hjælpe dit tarmsystem tilbage i topform og slippe for forstoppelses symptomer.

- Spis fibre, de motiverer tarmen til at arbejde.

- Drik vand, uden vand er det nyttesløst at spise fibrene, fordi når fibrene bliver tilsat vand svulmer de op, og tvinger tarmen til at arbejde.

- Lyt til kroppen, hvis den har toilettrang skal du adlyde signalerne med det samme.

- Probiotika og Præbiotika kan genstarte din tarm og sætte fut i fordøjelsen.

- Vær aktiv og bevæg dig. Gå en tur. Moderat bevægelse kan løsne op for den hårde mave.


Hvis disse hverdagstips ikke har den ønskede effekt står vi altid klar til at hjælpe, da problemet så kan stamme fra dit nervesystem

OSTEOPATISK BEHANDLING AF FORSTOPPELSE

Osteopat behandling af forstoppelse går ud på at genskabe optimal balance i kroppen, så den kan komme til at fungere optimalt og derved ikke have behov for medicin, for at komme af med afføringen.

Derfor behandles tarmene lokalt med manuelle teknikker for at løsne op for bevægeligheden og øge blodgennemstrømningen. Der bliver også fokuseret på at frigive rygsøjle -og nakkehvirvler samt kranielle behandlingsmetoder for at genskabe balance i nervesystemet.

Derudover kommer vi med forslag til kost, motion og livsstil da dette også spiller en stor rolle når man har forstoppelse.

Book tid i dag.

VIDEO OM FORSTOPPELSE

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Det siger vores kunder
Susanne Falk Lorentzen

Nemt at få tider, god behandling og jeg kan varmt anbefale Dzenis som ikke kun sørgede for at mine smerter forsvandt, men også forklarede årsag og de behandlinger han udførte. Tak for et fint forløb. Mvh Susanne

(Translated by Google)
Easy to get appointments, good treatment and I can highly recommend Dzenis, who not only made sure that my pain disappeared, but also explained the cause and the treatments he carried out. Thank you for a nice course. Etc. Susanne

Se mere
1 år siden
Cecilie T (CT)

Fantastisk behandling!

(Translated by Google)
Fantastic treatment!

Se mere
1 år siden
Anne-Sofie Kristoffersen

Havde en rigtig god og meget behagelig oplevelse hos Cph osteopati. Blev mødt med empati, ro og en meget professionel behandler. Tak for det. Kan varmt anbefale dette sted.

(Translated by Google)
Had a really good and very pleasant experience at Cph osteopathy. Was met with empathy, calmness and a very professional therapist. Thank you. Can highly recommend this place.

Se mere
2 år siden
Nanna Moos

Min inderligste anbefaling går hertil - Matti. Matti har givet mig min hverdag tilbage efter et forløb i trygge hænder i en rolig atmosfære. Det er rart at blive mødt i øjenhøjde med en faglighed og medmenneskelighed SÅ fin. Jeg er kommet i stærk bedring med et resultat af et markant fald i sygedage efter, at Matti har behandlet mine mavesmerter. Det her sted var mit sidste forsøg på bedring. Jeg valgte Matti ud fra hans gode anmeldelser og hans beskrivelse af sig selv på hjemmesiden- som jeg kun kan være enig i. Matti fandt en sammenhæng, hvor jeg havde ubalance, som tidligere behandlere i sundhedssystemet ikke kunne. Jeg ved, hvor jeg kan finde Matti, såfremt problemer igen mod forventning og håb skulle opstå. Alt i alt, en god oplevelse. 🙏🏼 :)

(Translated by Google)
My heartiest recommendation goes here - Matti. Matti has given me back my everyday life after a course in safe hands in a calm atmosphere. It is nice to be met at eye level with such fine professionalism and humanity. I have made a strong recovery with a significant reduction in sick days as a result after Matti treated my abdominal pain. This place was my last attempt at recovery. I chose Matti based on his good reviews and his description of himself on the website - which I can only agree with. Matti found a context where I had an imbalance that previous practitioners in the health system could not. I know where I can find Matti, should problems arise again against expectation and hope. Overall a good experience. 🙏🏼 :)

Se mere
2 år siden
Katrine Borres Jensen

Jeg har været rigtig glad for at komme hos CPH osteopati.
Matti er fagligt super dygtig og også en enormt behagelig person. Han har en rigtig god fornemmelse for mit forhold til min krop og tilpasser behandlingen derefter.
Mit problem viste sig i sidste ende at kræve en operation, så det blev ikke som sådan ”løst” hos Matti, men han har været en kæmpe hjælp i processen med at nå frem til den løsning og i beslutningen om, hvorvidt jeg skulle takke ja til operation – igen med en rigtig fin fornemmelse for mit personlige udgangspunkt og mine behov. Jeg har virkelig følt mig set og forstået.
Jeg er ikke i tvivl om, at det er Matti jeg går til, næste gang jeg har behov for hjælp.

(Translated by Google)
I have been very happy to come to CPH osteopathy.
Matti is professionally super skilled and also an enormously pleasant person. He has a really good feel for my relationship with my body and adapts the treatment accordingly.
My problem turned out to require surgery in the end, so it wasn't "solved" as such with Matti, but he has been a huge help in the process of reaching that solution and in deciding whether I should accept for surgery - again with a really good feeling for my personal starting point and my needs. I really felt seen and understood.
I have no doubt that Matti is the one I go to the next time I need help.

Se mere
2 år siden
Dino Knudsen

Matti er en superb behandler, han diagnosticerede hurtigt det problem som jeg døjede med (som bl.a. flere læger havde overset i årevis), behandlede og instruerede mig i hvorledes jeg gennem en egen indsats kunne forebygge problemet. Det har hjulpet mig gevaldigt. Siden har han også været flink til at svare på spørgsmål og give gode råd, selvom jeg ikke længere går til behandling hos ham. Jeg kan derfor stærkt anbefale Matti, han er en fagligt indsigtsfuld, yderst kompetent og samvittighedsfuld behandler.

(Translated by Google)
Matti is a superb therapist, he quickly diagnosed the problem I was suffering from (which, among other things, several doctors had overlooked for years), treated and instructed me in how I could prevent the problem through my own efforts. It has helped me tremendously. Since then, he has also been good at answering questions and giving good advice, even though I no longer go to him for treatment. I can therefore strongly recommend Matti, he is a professionally insightful, highly competent and conscientious therapist.

Se mere
4 år siden
Det siger vores kunder
Steen Holm Lauridsen

Super god oplevelse ! Hurtig afklaring af behandlingsforløb - de givne øvelser og behandlinger gav det ønskede resultat efter det oplyste antal konsultationer. Kan varmt anbefale CPH Ostepati !!

(Translated by Google)
Super good experience! Quick clarification of the course of treatment - the given exercises and treatments gave the desired result after the stated number of consultations. Can highly recommend CPH Ostepati!!

Se mere
3 år siden
Julie Mai Marup

Vil gerne anbefale Mette fra CPH Osteopati til behandling af spædbørn med smerter. Vi kom til Mette med vores lille pige på knap 3 uger da hun skreg i alle hendes vågne timer. Mette fandt hurtigt frem til kernen af problemet og allerede efter et par behandlinger havde vores lille pige det markant bedre. Efter 3 behandlinger har vi nu en pige i rigtig god trivsel. Vi vil med garanti vende tilbage til Mette hvis behovet opstår!

(Translated by Google)
Would like to recommend Mette from CPH Osteopathy for the treatment of infants with pain. We came to Mette with our little girl of almost 3 weeks when she screamed in all her waking hours. Mette quickly found the core of the problem and after just a few treatments, our little girl felt significantly better. After 3 treatments, we now have a girl in very good health. We will definitely return to Mette if the need arises!

Se mere
3 år siden
Hans Ekman-Henningsen

Jeg har gået hos Rene og er utrolig glad for hans professionelle og dygtige tilgang til mine udfordringer. Der er ingen tvivl om, at Rene ved hvad han taler om! Kan varmt anbefales

(Translated by Google)
I have gone to Rene and am incredibly happy with his professional and skillful approach to my challenges. There is no doubt that Rene knows what he is talking about! Can be highly recommended

Se mere
3 år siden
Denise D. Pedersen

Jeg har gået en god periode hos Mette. Hun er dybt professionel under behandling, og man kan til en hver tid stille spørgsmål. Hun har givet mig enormt mange gode øvelser, jeg kan hive frem og bruge, hvornår jeg end må have brug for dem.
Jeg vil til enhver tid vælge Mette.

(Translated by Google)
I have been with Mette for a good period of time. She is deeply professional during treatment, and you can ask her questions at any time. She has given me a huge number of good exercises that I can pull out and use whenever I may need them.
I will always choose Mette.

Se mere
3 år siden
Finn Nedergaard

3 behandlinger af Rene i CPH Osteopati fjernede mine skuldersmerter.

Jeg gik til CPH Osteopati for at få behandlet smerter i min venstre arm og skulder. Smerterne, der gjorde at jeg sov dårligt og at jeg bl.a. ikke kunne cykle uden at få ret stærke smerter, havde ved behandlingens start i varierende grad været tilstede i 3 måneder. De skyldtes sikkert eftervirkninger fra en frossen skulder, jeg havde haft 2 1/2 år tidligere.
Rene undersøgte min overkrop og behandlede mig ved første besøg. Allerede efter første behandling fik jeg det bedre, og efter anden behandling, en uge efter, var smerterne reduceret til ukendelighed. Efter 3. og sidste besøg var smerterne helt væk, og her - 2 uger efter - er de stadig helt væk.
Jeg er naturligvis glad for resultatet, og - efter at have gået til traditionel fysioterapi i nogle år - kan jeg ikke lade være med at dele min oplevelse af, at osteopati simpelthen kan noget mere. Der blev trykket og behandlet flere og andre steder end jeg forventede, f.eks. i mavemuskulaturen. Dette må skyldes osteopatens forståelse af sammenhængen og metodens helhedsbetragtninger.
Rene får hermed min bedste anbefaling ift. behandlingen, men også for sin klare og positive måde at kommunikere på.
Finn Nedergaard

(Translated by Google)
3 treatments by Rene at CPH Osteopathy removed my shoulder pain.

I went to CPH Osteopathy to have pain in my left arm and shoulder treated. The pain that caused me to sleep badly and that I, among other things, could not ride a bicycle without experiencing quite severe pain, had been present for 3 months to varying degrees at the start of the treatment. They were probably the after effects of a frozen shoulder I had 2 1/2 years earlier.
Rene examined my upper body and treated me on the first visit. Already after the first treatment I felt better, and after the second treatment, a week later, the pain was reduced beyond recognition. After the 3rd and last visit the pain was completely gone, and here - 2 weeks later - they are still completely gone.
I am naturally happy with the result and - after going to traditional physiotherapy for a few years - I cannot help but share my experience that osteopathy can simply do something more. It was printed and processed more and in other places than I expected, e.g. in the abdominal muscles. This must be due to the osteopath's understanding of the context and the overall considerations of the method.
Rene thus gets my best recommendation regarding the treatment, but also for his clear and positive way of communicating.
Finn Nedergaard

Se mere
4 år siden
Kristina Kristiansen

Efter flere måneder med spændinger, smerter i nakken og hovedpine, har Kims massage gjort underværker. Efter første massage faldt mine skuldre ned, den daglige hovedpine forsvandt, jeg har nu langt flere gode dage end dårlige dage. Kim meget kompetent og behagelig, under massagen bliver der trykket til når det er nødvendigt, aldrig for hårdt eller for blødt.
Matti har også hjulpet med flere problemer, som andre behandlere ikke har kunnet hjælpe med. Der er altid hurtig diagnosticering, god og realistisk vejledning.
Kan varmt anbefale både Matti og Kim :)

(Translated by Google)
After months of tension, neck pain and headaches, Kim's massage has worked wonders. After the first massage my shoulders sagged, the daily headaches disappeared, I now have far more good days than bad days. Kim very competent and pleasant, during the massage the pressure is applied when necessary, never too hard or too soft.
Matti has also helped with several problems that other therapists have not been able to help with. There is always a quick diagnosis, good and realistic guidance.
Can highly recommend both Matti and Kim :)

Se mere
4 år siden

ADRESSER

KØBENHAVNSTRANDLODSVEJ 12, 2300 KØBENHAVN S

BIRKERØD - HOVEDGADEN 2-4 1 sal, 3460 BIRKERØD

BALLERUP - BORUPVANG 3C, 2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

HELSINGØR  BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal, 3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

KØGE - FALKEVEJ 22, 4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER