Danmarks førende inden for osteopati

Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

SLIP FOR PROBLEMER MED DIAFRAGMA

VEJRTRÆKNINGSMUSKLEN 

25.000 gange dagligt, så ofte trækker vi vejret.

Hovedmotoren for vejrtrækningen, eller åndedrættet, er en muskel kaldet diafragma, også kendt som mellemgulvsmusklen.

Vores vejrtrækningsmuskel, diafragma er den største og vigtigste, men ikke eneste, muskel, der bruges til at trække vejret med.

Det er en tynd muskel, der adskiller brysthulen fra bughulen og ligger mellem vores lunger i maven.

Hvis du har problemer med diafragma vil du ofte opleve smerter mellem skulderbladene, fordøjelseproblemer, irritabel tyktarm, sure opstød, reflux, rygsmerter, lændesmerter, nakkesmerter, spændingshovedpine, hofteproblemer, ribbenssmerter, smerter mellem ribben, smerter under ribben, smerter ved solar plexus, smerter ved dyb vejrtrækning og meget mere.

På denne side kan du læse om alt ovenstående og mere til. Er du mere interesseret i en kort forklaring på video,kan du se vores gennemgang af anatomi og behandling af diafragma ved at klikke her.


ANATOMI OG DIAFRAGMA
Musklen strækker sig fra 7.-12. ribben  indtil en kraftig sene i midten af musklen der går ned og hæfter på 1.-3 lændehvirvel. Musklen er forsynet af nerver fra nakken (C3-C5, phrenicus nerven) samt af nerver fra ryghvirvlerne mellem skulderbladene.

Diafragma har, via bindevæv, både indflydelse på lunger, hjerte, abdominale organer, tarme og ikke mindst de dybe muskler i både ryg og mave samt bækkenbundens muskler. Når musklen arbejder, vil det direkte påvirke alle organer, muskler og led i området omkring bækken, ryg, mave og brystkasse.

Årsager til problemer med vejrtrækningmusklen kan være låsninger i lænd, midt-ryg, nakke eller ribben. Men det kan også være stress, for lidt søvn og dårlig kost.

Diafragma osteopati. CPH Osteopati specialister i behandling af vejrtrækingen.

DIAFRAGMA, FUNKTION

For at trække luften ind i lungerne bruger vi vejrtrækningsmusklen, diafragma, som adskiller brysthulen fra bughulen. I afslappet tilstand buer diafragma opad, i udseende, kan den sammenlignes med en opslået paraply.

Når diafragma trækker sig sammen, skaber det et vakuum i brysthulen hvilket medfører, at lungerne udvider sig, og luft suges ind i brystkassen gennem luftvejene, det vil sige gennem næsen, luftrøret og bronkierne. 

Normalt sker denne proces af sig selv, uden at vi behøver at tænke på, at vi skal trække vejret. Den er en del af vores autonome nervesystem.

DIAFRAMA OG NERVEFORSYNING 

Vores vejrtrækningsmuskel får signal fra vores phrenicus nerve.

Prenicus nerven udspringer fra de 3 midterste nakkehvirvler C3, C4, C5 (Se billede). 
Nerven har et langt forløb fra nakken, ender helt nede i vores vejrtrækningsmuskel, diafragma. På vej derned passerer nerven både halsen, hjerte og lunger.

Phrenicus nerven er både autonomt og vilje styret, hvilket vil sige den på den ene side hjælper til at vi trækker vejret automatisk, men at vi kan ligeledes også med kan styre vores vejrtrækning selv ved f.eks at holde vejret.

Nerven har desuden en stor sensorisk funktion, hvor den hjælper til med at registrere hvordan vævet omkring hjerte-, lunge og bughinden har det. 

Problemstillinger f.eks med spændinger omkring diafragma kan sende mange signaler op til central nervesystemet, som kommer ind via nakken. 

Dette vil medvirke at nakken spænder op og derved kan der opstå låsninger og spændinger der medfører nakkesmerter.

DIAFRAGMA OG NAKKESMERTER

Som nævnt kan et input fra nerven der går fra nakken til diafragma være årsag til problemer med nakken. Hvis diafragma er irriteret kan det give nakkelåsninger, nakkespændinger, ondt i nakken, ondt i baghovedet og hekseskud og hold i nakken

Men du kan også få problemer med nakken hvis diafragma er spændt. Grundet den facielle sammenhæng fra diafragma via ribben, brystkasse, hals og nakke kan den trække i facierne og derved påvirke hovedets position til en mere fremskudt holdning.

Det kan over tid give nakkegener, nakkesmerter samt hovedpine.


Læs mere om nakkesmerter her

DIAFRAGMA OG SPÆNDINGSHOVEDPINE

Hvis der opstår nakkesmerter kan disse nemt udvikle sig til nakkespændingshovedpine, som så inddirekte skyldes problemer med Diafragma.

Hvis man er spændt i diafragma, vil det genere den førnævnte phrenicus nerve. Irritationen af nerven fra diaframa vil medføre at der kommer øget stimuli ind til centralnervesystemer, hvilket kan få nakken til at spænde op, da det er her, nerven kommer fra.

Nakkemuskulaturen der hæfter på kraniekanten kan såldedes give spændinger og smerter i kraniekanten, hvilket kan føre til spændingshovedpine. Spændingshovedpine er forresten den mest hyppige form for hovedpine.

Læs mere om spændingshovedpine her

DIAFRAGMA, RYGSMERTER OG ONDT I LÆNDEN

Diafragma hæfter som tidligere nævnt på vores ribben, og vores ribben danner ægte ledforbindelser med vores rygsøjle. Det er fra brystryghvirvel 7. til 12, hvilket er et relativt stort område.

Låsninger, blokeringer, spændinger kan opstå i hvirvlerne som følge af spændinger i diafragma. Det vil typiske give murrende, stikkende, eller skarpe smerter i ryggen hvilket senere kan udvikle sig til kraftigere jag og endda hekseskud i brystryggen.

Det kan gøre brystryggen stiv og rigid hvilket kan påvirke hele rygsøjlen og medføre lændesmerter, låste lænde hvirvler, ondt i lænden, evt discus prolaps og meget mere. 


Diafragma hæfter også på vores lændehvirvler og kan derfor give lændesmerter såsom hold i lænden, låsninger i lænden, akut hold i lænden, lændesmerter, jag i lænden, stivhed i lænden, discus prolaps, discus protutioner mm.

Diaframa har to meget lange muskelstrøg der hæfter på vores 2. og 3. lændehvirvel, det er giver udformingen som en paraply, hvorfor den også ofte omtales som paraply musklen.


Læs mere om rygsmerter her

DIAFRAGMA OG MAVESMERTER

Vores åndedrætsmuskel er den primære motor for organers bevægelighed i forhold til hinanden i maven, også kaldet motilitet.

Når du trækker vejret dybt ind vil diafragma stemple ned og maven vil blive spilet ud. Når du slipper vejrtrækningen, vil du automatisk puste ud og maven bliver igen mere flad.

Denne mekaniske er vigtig for fordøjelsen, idet den er med til at fremme bevægeligheden af tarmsystemet, med til at ilte kroppen og især med til at hjælpe tarmenes fordøjelsesbevægelser med transportere indholdet videre.

Hvis man ikke får lavet nok nødvendige dybe vejrtrækninger, kan det påvirke fordøjelsen og ende med at du får spændinger i musklen, som giver smerter lokalt. Stress og dårlig søvn kan være nogle af mange årsager til det problem

Men problemet kan også være medvirkende faktor til mavekolik, forstoppelse, skjult forstoppelse, spændinger i maven og generelle mavesmerter.


Læs om maveproblemer her:

Behandling af diafragma. Få optimal vejrtræning med osteopatisk behandling af åndedrættet. Manuel behandling af diafragma. Lokal behandling og triggerpunkter i diaframa. Autoriseret Osteopat. CPH Osteopati, AMager, Ballerup, Birkerød, Køge

DIAFRAGMA OG STRESS

Diafragma og vores åndedræt er meget let påvirket af stress.

Har vi en stresstilstand i kroppen, fysisk som psykisk, vil det påvirke vores vejrtrækning.

Ofte vil vejrtrækningen blive meget overfladisk og vores accessoriske vejrtræningsmuskler, som hals muskulaturen og bryst muskulaturen, vil står for åndedrættet.

Det medfører at diafragma ikke bliver ordenligt motioneret og at den derfor kan blive understimuleret. Det kan også påvirke musklen til at blive stiv og uflexibel.

Det kan give smerter i maven, hen over brystkassen og medføre stikkende fornemmelser ved dybe vejrtrækninger. 

Hvis stress påvirker din vejrtrækningsmuskel kan det også være at du oplever, at du har svært ved at trække vejret ned i maven og at du kun fylder din brystkasse ved vejtrækning.

Vi kan hjælpe med dig med at stimulere nerveforsyningen til diafragma via phrenicus nerven. Vi kan hjælpe med at strække og mobilisere ribben, vejrtræningsmusklen og de omkring liggende strukturer.

Vi kan også hjælpe din krop tilbage i bedre balance via vores osteopatiske holistiske behandlingstilgang. Den vil automatisk være med til at stimulere dit åndedræt i en positiv retning. 

DIAFRAGMA OG NYRENE

Nyrene bevæger sig op og ned med vejrtrækningen og jo dybere vejrtrækning, jo mere bevægelse.

Hvis diafragma ikke arbejder optimalt kan du opleve smerter og irritation fra nyrenes placering, især flanke smerter og lændesmerter.

Det kan også påvirke funktionen af urinsystemet og være med til irritation af nyre, urinleder og blære systemet.

Nyrene sidder meget tæt på vores hoftebøjer psos og problemer med diafragma og eller psoas kan derfor også påvirke nyrene og omvendt.

DIAFRAGMA OG PSOAS, HOFTEBØJEREN

Der er en direkte muskulær sammenhæng mellem diafragma og vores psoas.

Så har du dybe hoftesmerter, mavesmerter, menstruationssmerter, lændesmerter, problemer med føleforstyrrelser på forlårene, eller klikkende lyde fra hoften, så kan diafragma være inddirekte årsag. Lige som en spændt psoas kan være årsag til problemer med vejrtrækningen.

I diafragmas anatomi er der nogle små arkader kaldet psoas arkaderne. Det er buer i diafragma der gør plads til psoas. Det betyder at når diafragma arbejder, så glider den ned over psoas musklen og de to er derfor anatomisk forbundet og påvirker hinanden indbyrdes.


Du kan læse mere om psoas her.

Du kan læse om hoftesmerter her.

DIAFRAGMA OG REFLUX

Den spændte vejrtrækningsmuskel kan påvirke vores spiserør som går direkte igennem diaframa. Hvis du har sure opstød eller en brændende fornemmelse i halsen kan diafama være årsagen.

Omkring åndedrætsmusklen kan der opstår spiserørsbrok som kan være strukturelt og funktionelt.

Hvis problemet er funktionelt kan vi hjælpe dig af med din reflux eller dine sure opstød ved at behandle diafragma, mavesæk, ribben og spiserøret.

BEHANDLING AF DIAFRGMA MED OSTEOPATI

Som osteopater kan vi manuelt behandle dine problemer med diafragma.

Vi vil hjælpe dig at mobilisere og manipulere relevante led og muskler som rygsøjlens led samt ribbenene, sam muskulaturen omkring ryg og ribben, for at frigøre og give mere plads til musklen.

Vi kan hjælpe med at optimere din vejrtrækning ved at behandle nerven der giver signalet. Nerven kommer fra nakken, så hvis du har låsninger, smerter eller problemer med nakken kan det blokere for optimal funktion af diafragma. Vi vil derfor altid undersøge og behandle nakken, hvis du har problemer med din vejrtrækningsmuskel.


Vi vil altid spørge ind til søvn, kost, motion, og stressniveau da det kan være en meget stor indvirkning på funktionen af din vejrtræningsmuskel.


Vi hjælper også med specifikke øvelser for diafragma så du kan få en korrekt dybvejrtræning der er med til at stimulere og forbedre vejrtræning og iltudnytningen i kroppen.

SLIP FOR PROBLEMER MED DIAFRAGMA

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Det siger vores kunder
Susanne Falk Lorentzen

Nemt at få tider, god behandling og jeg kan varmt anbefale Dzenis som ikke kun sørgede for at mine smerter forsvandt, men også forklarede årsag og de behandlinger han udførte. Tak for et fint forløb. Mvh Susanne

(Translated by Google)
Easy to get appointments, good treatment and I can highly recommend Dzenis, who not only made sure that my pain disappeared, but also explained the cause and the treatments he carried out. Thank you for a nice course. Etc. Susanne

Se mere
1 år siden
Cecilie T (CT)

Fantastisk behandling!

(Translated by Google)
Fantastic treatment!

Se mere
1 år siden
Anne-Sofie Kristoffersen

Havde en rigtig god og meget behagelig oplevelse hos Cph osteopati. Blev mødt med empati, ro og en meget professionel behandler. Tak for det. Kan varmt anbefale dette sted.

(Translated by Google)
Had a really good and very pleasant experience at Cph osteopathy. Was met with empathy, calmness and a very professional therapist. Thank you. Can highly recommend this place.

Se mere
1 år siden
Nanna Moos

Min inderligste anbefaling går hertil - Matti. Matti har givet mig min hverdag tilbage efter et forløb i trygge hænder i en rolig atmosfære. Det er rart at blive mødt i øjenhøjde med en faglighed og medmenneskelighed SÅ fin. Jeg er kommet i stærk bedring med et resultat af et markant fald i sygedage efter, at Matti har behandlet mine mavesmerter. Det her sted var mit sidste forsøg på bedring. Jeg valgte Matti ud fra hans gode anmeldelser og hans beskrivelse af sig selv på hjemmesiden- som jeg kun kan være enig i. Matti fandt en sammenhæng, hvor jeg havde ubalance, som tidligere behandlere i sundhedssystemet ikke kunne. Jeg ved, hvor jeg kan finde Matti, såfremt problemer igen mod forventning og håb skulle opstå. Alt i alt, en god oplevelse. 🙏🏼 :)

(Translated by Google)
My heartiest recommendation goes here - Matti. Matti has given me back my everyday life after a course in safe hands in a calm atmosphere. It is nice to be met at eye level with such fine professionalism and humanity. I have made a strong recovery with a significant reduction in sick days as a result after Matti treated my abdominal pain. This place was my last attempt at recovery. I chose Matti based on his good reviews and his description of himself on the website - which I can only agree with. Matti found a context where I had an imbalance that previous practitioners in the health system could not. I know where I can find Matti, should problems arise again against expectation and hope. Overall a good experience. 🙏🏼 :)

Se mere
2 år siden
Katrine Borres Jensen

Jeg har været rigtig glad for at komme hos CPH osteopati.
Matti er fagligt super dygtig og også en enormt behagelig person. Han har en rigtig god fornemmelse for mit forhold til min krop og tilpasser behandlingen derefter.
Mit problem viste sig i sidste ende at kræve en operation, så det blev ikke som sådan ”løst” hos Matti, men han har været en kæmpe hjælp i processen med at nå frem til den løsning og i beslutningen om, hvorvidt jeg skulle takke ja til operation – igen med en rigtig fin fornemmelse for mit personlige udgangspunkt og mine behov. Jeg har virkelig følt mig set og forstået.
Jeg er ikke i tvivl om, at det er Matti jeg går til, næste gang jeg har behov for hjælp.

(Translated by Google)
I have been very happy to come to CPH osteopathy.
Matti is professionally super skilled and also an enormously pleasant person. He has a really good feel for my relationship with my body and adapts the treatment accordingly.
My problem turned out to require surgery in the end, so it wasn't "solved" as such with Matti, but he has been a huge help in the process of reaching that solution and in deciding whether I should accept for surgery - again with a really good feeling for my personal starting point and my needs. I really felt seen and understood.
I have no doubt that Matti is the one I go to the next time I need help.

Se mere
2 år siden
Dino Knudsen

Matti er en superb behandler, han diagnosticerede hurtigt det problem som jeg døjede med (som bl.a. flere læger havde overset i årevis), behandlede og instruerede mig i hvorledes jeg gennem en egen indsats kunne forebygge problemet. Det har hjulpet mig gevaldigt. Siden har han også været flink til at svare på spørgsmål og give gode råd, selvom jeg ikke længere går til behandling hos ham. Jeg kan derfor stærkt anbefale Matti, han er en fagligt indsigtsfuld, yderst kompetent og samvittighedsfuld behandler.

(Translated by Google)
Matti is a superb therapist, he quickly diagnosed the problem I was suffering from (which, among other things, several doctors had overlooked for years), treated and instructed me in how I could prevent the problem through my own efforts. It has helped me tremendously. Since then, he has also been good at answering questions and giving good advice, even though I no longer go to him for treatment. I can therefore strongly recommend Matti, he is a professionally insightful, highly competent and conscientious therapist.

Se mere
4 år siden
Det siger vores kunder
Steen Holm Lauridsen

Super god oplevelse ! Hurtig afklaring af behandlingsforløb - de givne øvelser og behandlinger gav det ønskede resultat efter det oplyste antal konsultationer. Kan varmt anbefale CPH Ostepati !!

(Translated by Google)
Super good experience! Quick clarification of the course of treatment - the given exercises and treatments gave the desired result after the stated number of consultations. Can highly recommend CPH Ostepati!!

Se mere
3 år siden
Julie Mai Marup

Vil gerne anbefale Mette fra CPH Osteopati til behandling af spædbørn med smerter. Vi kom til Mette med vores lille pige på knap 3 uger da hun skreg i alle hendes vågne timer. Mette fandt hurtigt frem til kernen af problemet og allerede efter et par behandlinger havde vores lille pige det markant bedre. Efter 3 behandlinger har vi nu en pige i rigtig god trivsel. Vi vil med garanti vende tilbage til Mette hvis behovet opstår!

(Translated by Google)
Would like to recommend Mette from CPH Osteopathy for the treatment of infants with pain. We came to Mette with our little girl of almost 3 weeks when she screamed in all her waking hours. Mette quickly found the core of the problem and after just a few treatments, our little girl felt significantly better. After 3 treatments, we now have a girl in very good health. We will definitely return to Mette if the need arises!

Se mere
3 år siden
Hans Ekman-Henningsen

Jeg har gået hos Rene og er utrolig glad for hans professionelle og dygtige tilgang til mine udfordringer. Der er ingen tvivl om, at Rene ved hvad han taler om! Kan varmt anbefales

(Translated by Google)
I have gone to Rene and am incredibly happy with his professional and skillful approach to my challenges. There is no doubt that Rene knows what he is talking about! Can be highly recommended

Se mere
3 år siden
Denise D. Pedersen

Jeg har gået en god periode hos Mette. Hun er dybt professionel under behandling, og man kan til en hver tid stille spørgsmål. Hun har givet mig enormt mange gode øvelser, jeg kan hive frem og bruge, hvornår jeg end må have brug for dem.
Jeg vil til enhver tid vælge Mette.

(Translated by Google)
I have been with Mette for a good period of time. She is deeply professional during treatment, and you can ask her questions at any time. She has given me a huge number of good exercises that I can pull out and use whenever I may need them.
I will always choose Mette.

Se mere
3 år siden
Finn Nedergaard

3 behandlinger af Rene i CPH Osteopati fjernede mine skuldersmerter.

Jeg gik til CPH Osteopati for at få behandlet smerter i min venstre arm og skulder. Smerterne, der gjorde at jeg sov dårligt og at jeg bl.a. ikke kunne cykle uden at få ret stærke smerter, havde ved behandlingens start i varierende grad været tilstede i 3 måneder. De skyldtes sikkert eftervirkninger fra en frossen skulder, jeg havde haft 2 1/2 år tidligere.
Rene undersøgte min overkrop og behandlede mig ved første besøg. Allerede efter første behandling fik jeg det bedre, og efter anden behandling, en uge efter, var smerterne reduceret til ukendelighed. Efter 3. og sidste besøg var smerterne helt væk, og her - 2 uger efter - er de stadig helt væk.
Jeg er naturligvis glad for resultatet, og - efter at have gået til traditionel fysioterapi i nogle år - kan jeg ikke lade være med at dele min oplevelse af, at osteopati simpelthen kan noget mere. Der blev trykket og behandlet flere og andre steder end jeg forventede, f.eks. i mavemuskulaturen. Dette må skyldes osteopatens forståelse af sammenhængen og metodens helhedsbetragtninger.
Rene får hermed min bedste anbefaling ift. behandlingen, men også for sin klare og positive måde at kommunikere på.
Finn Nedergaard

(Translated by Google)
3 treatments by Rene at CPH Osteopathy removed my shoulder pain.

I went to CPH Osteopathy to have pain in my left arm and shoulder treated. The pain that caused me to sleep badly and that I, among other things, could not ride a bicycle without experiencing quite severe pain, had been present for 3 months to varying degrees at the start of the treatment. They were probably the after effects of a frozen shoulder I had 2 1/2 years earlier.
Rene examined my upper body and treated me on the first visit. Already after the first treatment I felt better, and after the second treatment, a week later, the pain was reduced beyond recognition. After the 3rd and last visit the pain was completely gone, and here - 2 weeks later - they are still completely gone.
I am naturally happy with the result and - after going to traditional physiotherapy for a few years - I cannot help but share my experience that osteopathy can simply do something more. It was printed and processed more and in other places than I expected, e.g. in the abdominal muscles. This must be due to the osteopath's understanding of the context and the overall considerations of the method.
Rene thus gets my best recommendation regarding the treatment, but also for his clear and positive way of communicating.
Finn Nedergaard

Se mere
3 år siden
Kristina Kristiansen

Efter flere måneder med spændinger, smerter i nakken og hovedpine, har Kims massage gjort underværker. Efter første massage faldt mine skuldre ned, den daglige hovedpine forsvandt, jeg har nu langt flere gode dage end dårlige dage. Kim meget kompetent og behagelig, under massagen bliver der trykket til når det er nødvendigt, aldrig for hårdt eller for blødt.
Matti har også hjulpet med flere problemer, som andre behandlere ikke har kunnet hjælpe med. Der er altid hurtig diagnosticering, god og realistisk vejledning.
Kan varmt anbefale både Matti og Kim :)

(Translated by Google)
After months of tension, neck pain and headaches, Kim's massage has worked wonders. After the first massage my shoulders sagged, the daily headaches disappeared, I now have far more good days than bad days. Kim very competent and pleasant, during the massage the pressure is applied when necessary, never too hard or too soft.
Matti has also helped with several problems that other therapists have not been able to help with. There is always a quick diagnosis, good and realistic guidance.
Can highly recommend both Matti and Kim :)

Se mere
3 år siden

ADRESSER

KØBENHAVNSTRANDLODSVEJ 12, 2300 KØBENHAVN S

BIRKERØD - HOVEDGADEN 2-4 1 sal, 3460 BIRKERØD

BALLERUP - BORUPVANG 3C, 2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

HELSINGØR  BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal, 3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

KØGE - FALKEVEJ 22, 4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER