Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut
Irritabel tyktarm, forstoppelse, mavesmerter, mavekramper, hård mave, diarre, tynd mave (tynd afføring), luft i maven, forstoppelse, sure opstød, lactose intolerance, gluten intolerence, candida, mavekneb er nogle af symptomerne for en tilstand i maven som hver 10. dansker lider af.
Mavesmerter er et generelt problem som ca. 15-30% af befolkningen lider af. Der er mange forskellige typer at mave smerter og årsagerne til dem er i mange tilfælde ens og osteopatisk tilgang til behandling af mave smerter er meget effektiv.
Hvis du hellere vil se og høre det hele forklaret på video kan du klikke her - Eller scrolle ned til bunden af siden.
Irritabel tyktarm (Irritable Bowel Syndrome - IBS) er ikke en egentlig sygdom, men en fællesbetegnelse for en række symptomer fra den nedre del af mave-tarmkanalen. Op mod 30 procent af befolkningen er ramt af irritabel tyktarm, men de præcise årsager er stadig ukendte, men de fleste oplever symptomer som:
Irritabel tyktarm er ikke en sygdom men mere et syndrom, altså en samlig af symptomer. Irritabel tyktarm konstateres på baggrund af en række symptomer der kan tyde på irritabel tyktarm (se ovenstående) og samtidig af udelukkelsesmetoden, dvs. at alle andre sygdomme kan udelukkes. Dette kan ske efter scanninger, endo- eller coloscopi, blodprøve mv.
Men har du oplevet eller oplever du et eller flere af følgende problematikker og har du samtidig overstående symptomer, er der en overvejende sandsyglighed for at du har irritabel tyktarm,
Kroppens autonome nervesystem, para- og orthosympatikus, styrer overordnet alle de kropsfunktioner som vi ikke er herre over. F.eks vejrtræningen, hjertet og også fordøjelsen samt mave- tarmsystemet er styret af parasympatikus og sympatikus aktiverer primært vores skeletmuskler. Når parasympatikus er på sit højeste så er sympatikus på sit laveste. Under stress så har det autonome nervesystem suverænt aktiveret det orthosympatiske system, dvs. at mave- tarmfunktionen er derfor dårlig da denne ikke er prioriteret. Over tid vil stress derfor nedbryde den sunde tarmflora i kroppen.
Fordøjelsesystemet spiller en vigtig rolle for immunforsvaret og for at optage nærringsstoffer, men også i kampen mod bakterier og vira som kommer ind i kroppen. De bakterier der slipper videre fra mavesækken over i tarmen skal også bekæmpes. Det er her tarmfloraen skal samarbejde med lymfesystemet for at nedkæmpe detop dette.
I tyktarmen findes der billioner af bakterier i ca. 400 forskellige varianter. Den rette bakterieflora i tarmen kan modvirke allergier og inflammatoriske sygdomme i kroppen. En gunstig tarmflora indeholder mange bifidobakterier og laktobaciller som, ud over at kunne forhindre eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen, også hjælper med at holde tarmens immunforsvar i balance.
Indtagelse af mælkesyrebakterier kan give en sundere tarmflora, men mekanismen bag de gunstige effekter af mælkesyrebakterier er endnu ikke kortlagt. Hvis balancen i tarmen bliver forstyrret kan der opstå irriteret tyktarm eller andre fordøjelsesgener.
Forskning viser at det er vigtigt med et tarmsystem i topform, fordi en tarm i ubalance kan være direkte og inddirekte årsag sygdomme som bl.a kræft, diabetes 2, parkinsons, alzheimers og have stor indflydelse på angst, depression, stress og fedme. I et eksperiment hvor man ønskede at provokere en forsøgspersons tarmsystem, blev en ballon pustet op i forsøgspersonens tarmkanal. Samtidig scannede man hjerneaktiviteten som viste, at personen fik markant mere aktivitet i hjernes emotionelle center der bearbejde ubehagelige følelser.
Dette betyder, at et irriteret tarmsystem kan påvirke vores følelser og sindstilstand. Dette billede er også gældende for andre mavetarmlidelser som Morbus Chron og Colitis Ulcerosa.
Linket mellem tarmsystemet og hjernen er vagus nerven. Vagus nervens funktion er, at styre mave- tarmsystemets funktion men nervens funktion er i høj grad også at registrere hvordan situationen er med maven, faktisk er det 70% af vagus nervens opgave.
Hvis man har irritabel tyktarm, vil det påvirke måden du optager nærringstoffer på og hvordan du kommer af med din afføring.
Fordøjelsesprocessen i kroppen foregår lige fra maden kommer ind i munden, til den igen forlader kroppen via afføring. Undervejs har vi i mavesækken fået blandet føden med mavesaft, der foruden at dræbe bakterier også er med til at nedbryde og findele maden.
Efter ca. 4 timers ophold i maven, fortsætter maden, der nu er en flydende masse, over i tolvfingertarmen. Her tilsættes galde og bugspyt som opdeler føden i endnu mindre dele, optagelse af nærrigsstoffer begynder her. Maden går over i tyndtarmene, der er ca 6-8 meter lange, og fra tarmvæggene går nærringsstofferne over i blodet og videredistribueres til de organer og celler der har brug for dem. Rest produkter sendes til nyrerne til urinudskillelse. Maden der nu er meget tyndflydende opholder sig i tyndtarmene i op til 5 timer.
Herfra går maden, der nu er stort set uden nærringsstoffer, over i tyktarmen.
Tyktarmen er 1,5 meter lang og er styret af vores autonome nervesystem lige, som resten at fordøjelsestragten. Funktionen for tyktarmen foruden syntese af B og K vitamin, er at optage vand og salt fra maden, og derved bliver føden til fast afføring. Tyktarmen søger for transport af maden til rectum, passagen gennem tyktarmen tager ca. 10-16 timer(varierer meget). Denne lange proces kræver man har god balance i hele tarmsystemnet og derved også god tramflora, mere om dette senere.
Har man irriteret tyktarm vil det således påvirke en eller flere af tyktarmens vigtige funktioner og du kan føle ubehag og ovennævnte symptomer.
For at kunne behandle irriteret tyktarm og andre mave relaterede problemer, er det vigtigt at forstå, at behandlingen vil variere fra person til person, da årsagene kan være vidt forskellige. Grundlæggende behandler osteopaten i kroppens 3 systemer, det muskukoloskeletale, organ systemet og det kranio sacrale system.
Kranio sacrale systemet er nødvendigt at behandle og det mest centrale, for at skabe balance mellem vores nervesystemer, sympaticus (Det vi selv kan styre) og parasympaticus (autonome nervesystem, vi ikke selv har kontrol over). Det er især vigtigt hvis folk føler sig stressede eller har en travlt hverdag, at osteopaten sikrer god balance mellem nervesystemerne. Dette gøres med blide kranielle mobiliseringsteknikker, for at sikre optimal bevæglighed af kraniets ledforbindelser og dets hinder. Herved stimuleres centrale centre i hjernen for at skabe balance i nervesystemerne, så fordøjelsen fungerer optimalt. Du kan læse mere om hvilke teknikker en osteopati bruger ved at klikke her.
Det er også vigtigt, at sikre god bevægelighed af sacrum/korsbenet, da dette er forbundet til kraniet via hvirvelsøjlen.
I det muskuloskeletale system er det vigtigt at sikre, at den øverste del af nakken er fri og bevægelig. Hvis der er nedsat bevægelighed eller blokeringer i nakken, kan det påvirker funktionen det autonome nervesystem, via Vagus nerven, der styrer vores fordøjelsesorganer og derved vores organfunktioner. Manipulationer og mobiliseringer af led og muskler vil derfor være nødvendigt i nakken og muligvis andre dele af ryggen.
Problemer med maven eller tarmsystemet kan give smerter andre steder i kroppen, og meget ofte i ryggen. Du kan læse mere om ryg smerter her.
I organsystemet er det vigtigt at selve tyktarmen er bevægelig. Derfor vil osteopaten behandle denne direkte ved mekanisk at løsne evt. arvæv omkring tarmen. Det er ligeledes nødvendigt at sikre bevægeligheden af andre organer eller muskler der har en ledforbindelse med tarmen. Det er også vigtigt at sikre at tarmen har optimal blodforsyning og, at andre organer der har med fordøjelsen at gøre kan optimal bevægelighed. Du kan læse mere om organbehandling her.
Der er en række ting du selv kan gøre, for at hjælpe til med at få det bedre:
Der findes mange former for maveproblemer, generel ondt i maven, reflux, for meget mavesyre og for lidt mavesyre, forstoppelse, diarré, candida svamp, Leaky Gut, men også autoimmune sygdomme som Colitis ulcerosa og Morbus chron. Selv om en osteopat ikke kan kurrere sygdomme, så kan vi behandle de ovenstående symptomer og de komplikationer som også kroniske sygdomme kan medføre.
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER