Danmarks førende inden for osteopati

Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut

HAR DU IRRITABEL TYKTARM / IBS? - VI KAN HJÆLPE

Irritabel tyktarm, forstoppelse, mavesmerter, mavekramper, hård mave, diarre, tynd mave (tynd afføring), luft i maven, forstoppelse, sure opstød, lactose intolerance, gluten intolerence, candida, mavekneb er nogle af symptomerne for en tilstand i maven som hver 10. dansker lider af.

Mavesmerter er et generelt problem som ca. 15-30% af befolkningen lider af. Der er mange forskellige typer at mave smerter og årsagerne til dem er i mange tilfælde ens og osteopatisk tilgang til behandling af mave smerter er meget effektiv.

Hvis du hellere vil se og høre det hele forklaret på video kan du klikke her - Eller scrolle ned til bunden af siden.


IRRITABEL TYKTARM OG SYMPTOMER

Irritabel tyktarm (Irritable Bowel Syndrome - IBS) er ikke en egentlig sygdom, men en fællesbetegnelse for en række  symptomer fra den nedre del af mave-tarmkanalen.  Op mod 30 procent af befolkningen er ramt af irritabel tyktarm, men de præcise årsager er stadig ukendte, men de fleste oplever symptomer som:​


 • Oppustethed. 
 • Udspilet mave og utilpashed.
 • Mavesmerter der bliver mindre ved afføring.
 • Skiftende afføringsmønster med diarre eller hård og knoldet afføring.
 • Slim med afføring.
 • Hyppige toilet besøg om morgenen.
 • Mavekramper
 • Kvalme

ÅRSAGER TIL IRRITABEL TYKTARM, OPPUSTETHED, FORSTOPPELSE MV.

Irritabel tyktarm er ikke en sygdom men mere et syndrom, altså en samlig af symptomer. Irritabel tyktarm konstateres på baggrund af en række symptomer der kan tyde på irritabel tyktarm (se ovenstående) og samtidig af udelukkelsesmetoden, dvs. at alle andre sygdomme kan udelukkes. Dette kan ske efter scanninger, endo- eller coloscopi, blodprøve mv.

Men har du oplevet eller oplever du et eller flere af følgende problematikker og har du samtidig overstående symptomer, er der en overvejende sandsyglighed for at du har irritabel tyktarm,

 • Emotionelt traume
 • Stress, Angst, depression
 • Tidligere tarm infektion.
 • Dårlig kost
 • For lidt motion
 • Genetisk disposition.
 • Ændret mønster for tarm-bevægelser og nervesystemet i tarmen
 • For lidt søvn.
 • Dårlig tamflora

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

STRESS OG IRRITABEL TYKTARM

Kroppens autonome nervesystem, para- og orthosympatikus, styrer overordnet alle de kropsfunktioner som vi ikke er herre over. F.eks vejrtræningen, hjertet og også fordøjelsen samt mave- tarmsystemet er styret af parasympatikus og sympatikus aktiverer primært vores skeletmuskler. Når parasympatikus er på sit højeste så er sympatikus på sit laveste. Under stress så har det autonome nervesystem suverænt aktiveret det orthosympatiske system, dvs. at mave- tarmfunktionen er derfor dårlig da denne ikke er prioriteret. Over tid vil stress derfor nedbryde den sunde tarmflora i kroppen.

BALANCERET TARMFLORA ER VIGTIGT FOR EN SUND KROP.

Fordøjelsesystemet spiller en vigtig rolle for immunforsvaret og for at optage nærringsstoffer, men også i kampen mod bakterier og vira som kommer ind i kroppen. De bakterier der slipper videre fra mavesækken over i tarmen skal også bekæmpes. Det er her tarmfloraen skal samarbejde med lymfesystemet for at nedkæmpe detop dette.

I tyktarmen findes der billioner af bakterier i ca. 400 forskellige varianter. Den rette bakterieflora i tarmen kan modvirke allergier og inflammatoriske sygdomme i kroppen. En gunstig tarmflora indeholder mange bifidobakterier og laktobaciller som, ud over at kunne forhindre eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen, også hjælper med at holde tarmens immunforsvar i balance.

Indtagelse af mælkesyrebakterier kan give en sundere tarmflora, men mekanismen bag de gunstige effekter af mælkesyrebakterier er endnu ikke kortlagt.  Hvis balancen i tarmen bliver forstyrret kan der opstå irriteret tyktarm eller andre fordøjelsesgener. 

IRRITABEL TYKTARM OG PÅVIRKING AF PSYKEN

Forskning viser at det er vigtigt med et tarmsystem i topform, fordi en tarm i ubalance kan være direkte og inddirekte årsag sygdomme som bl.a kræft, diabetes 2, parkinsons, alzheimers og have stor indflydelse på angst, depression, stress og fedme. I et eksperiment hvor man ønskede at provokere en forsøgspersons tarmsystem, blev en ballon pustet op i forsøgspersonens tarmkanal. Samtidig scannede man hjerneaktiviteten som viste, at personen fik markant mere aktivitet i hjernes emotionelle center der bearbejde ubehagelige følelser.

Dette betyder, at et irriteret tarmsystem kan påvirke vores følelser og sindstilstand. Dette billede er også gældende for andre mavetarmlidelser som Morbus Chron og Colitis Ulcerosa.

Linket mellem tarmsystemet og hjernen er vagus nerven. Vagus nervens funktion er, at styre mave- tarmsystemets funktion men nervens funktion er i høj grad også at registrere hvordan situationen er med maven, faktisk er det 70% af vagus nervens opgave. 

- BOOK TID ONLINE KLIK HER

- KONTAKT CPH OSTEOPATI 93888303

- AFDELINGER: AMAGER | BIRKERØD | BALLERUP | HELSINGØR | KØGE

stresset mave, stresset trarmsystem, smerter fra maven, irritabel tarm, IBS, osteopati fysioterapi gode råd, amager Ballerup og Køge

OSTEOPATISK PERSPEKTIV PÅ FORDØJELSESSYSTEMET

Hvis man har irritabel tyktarm, vil det påvirke måden du optager nærringstoffer på og hvordan du kommer af med din afføring.

Fordøjelsesprocessen i kroppen foregår lige fra maden kommer ind i munden, til den igen forlader kroppen via afføring.  Undervejs har vi i mavesækken fået blandet føden med mavesaft, der foruden at dræbe bakterier også er med til at nedbryde og findele maden.

Efter ca. 4 timers ophold i maven, fortsætter maden, der nu er en flydende masse, over i tolvfingertarmen. Her tilsættes  galde og bugspyt som opdeler føden i endnu mindre dele, optagelse af nærrigsstoffer begynder her. Maden går over i tyndtarmene, der er ca 6-8 meter lange, og fra tarmvæggene går nærringsstofferne over i blodet og videredistribueres til de organer og celler der har brug for dem.  Rest produkter sendes til nyrerne til urinudskillelse. Maden der nu er meget tyndflydende opholder sig i tyndtarmene i op til 5 timer.

Herfra går maden, der nu er stort set uden nærringsstoffer, over i tyktarmen.


Tyktarmen er 1,5 meter lang og er styret  af vores autonome nervesystem lige, som resten at fordøjelsestragten.  Funktionen for tyktarmen foruden syntese af B og K vitamin, er at optage vand og salt fra maden, og derved bliver føden til fast afføring. Tyktarmen søger for transport af maden til rectum, passagen gennem tyktarmen tager ca. 10-16 timer(varierer meget). Denne lange proces kræver man har god balance i hele tarmsystemnet og derved også god tramflora, mere om dette senere.

Har man irriteret tyktarm vil det således påvirke en eller flere af tyktarmens vigtige funktioner og du kan føle ubehag og ovennævnte symptomer.

OSTEOPATISK BEHANDLING AF MAVESMERTER, OPPUSTETHED, IBS ETC.

For at kunne behandle irriteret tyktarm og andre mave relaterede problemer, er det vigtigt at forstå, at behandlingen vil variere fra person til person, da årsagene kan være vidt forskellige.  Grundlæggende behandler osteopaten i kroppens 3 systemer, det muskukoloskeletale, organ systemet og det kranio sacrale system. 


Kranio sacrale systemet er nødvendigt at behandle og det mest centrale, for at skabe balance mellem vores nervesystemer, sympaticus (Det vi selv kan styre) og parasympaticus (autonome nervesystem, vi ikke selv har kontrol over). Det er især vigtigt hvis folk føler sig stressede eller har en travlt hverdag, at osteopaten sikrer god balance mellem nervesystemerne. Dette gøres med blide kranielle mobiliseringsteknikker, for at sikre optimal bevæglighed af kraniets ledforbindelser og dets hinder. Herved stimuleres centrale centre i hjernen for at skabe balance i nervesystemerne, så fordøjelsen fungerer optimalt. Du kan læse mere om hvilke teknikker en osteopati bruger ved at klikke her.

Det er også vigtigt, at sikre god bevægelighed af sacrum/korsbenet, da dette er forbundet til kraniet via hvirvelsøjlen.


I det muskuloskeletale system er det vigtigt at sikre, at den øverste del af nakken er fri og bevægelig. Hvis der er nedsat bevægelighed eller blokeringer i nakken, kan det påvirker funktionen det autonome nervesystem, via Vagus nerven, der styrer vores fordøjelsesorganer og derved vores organfunktioner. Manipulationer og mobiliseringer af led og muskler vil derfor være nødvendigt i nakken og muligvis andre dele af ryggen.

Problemer med maven eller tarmsystemet kan give smerter andre steder i kroppen, og meget ofte i ryggen. Du kan læse mere om ryg smerter her.


I organsystemet er det vigtigt at selve tyktarmen er bevægelig. Derfor vil osteopaten behandle denne direkte ved mekanisk at løsne evt. arvæv omkring tarmen. Det er ligeledes nødvendigt at sikre bevægeligheden af andre organer eller muskler der har en ledforbindelse med tarmen. Det er også vigtigt at sikre at tarmen har optimal blodforsyning og, at andre organer der har med fordøjelsen at gøre kan optimal bevægelighed. Du kan læse mere om organbehandling her.

HJÆLP TIL SELVHJÆLP

Der er en række ting du selv kan gøre, for at hjælpe til med at få det bedre:

 • Reducere stress i din hverdag.
 • Spis varieret, reducer sukker, fedt og alkohol. Fokuser på grov kost.
 • Dyrk mere motion, 30-60 min dagligt.
 • Drik rigeligt med vand, gerne to liter dagligt og før mål tid.
 • Gå på toilettet ved behov og giv dig god tid, udsæt ikke toilet besøg
 • Fibertilskud f.eks. HUSK
 • Brug gode råvarer - Undgå forarbejdet fødevarer.
 • Være mere aktiv i hverdagen – brug dit hæve/sænke bord.
 • Tyk maden grundigt 10-15 gange
 • Lav åndedræøstvelser
 • Brug god tid på at spise din mad


Der findes mange former for maveproblemer, generel ondt i maven, reflux, for meget mavesyre og for lidt mavesyre, forstoppelse, diarré, candida svamp, Leaky Gut, men også autoimmune sygdomme som  Colitis ulcerosa og Morbus chron. Selv om en osteopat ikke kan kurrere sygdomme, så kan vi behandle de ovenstående symptomer og de komplikationer som også kroniske sygdomme kan medføre.

LÆR MERE OM IRRITABEL TYKTARM I DENNE VIDEO

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Det siger vores kunder
Susanne Falk Lorentzen

Nemt at få tider, god behandling og jeg kan varmt anbefale Dzenis som ikke kun sørgede for at mine smerter forsvandt, men også forklarede årsag og de behandlinger han udførte. Tak for et fint forløb. Mvh Susanne

(Translated by Google)
Easy to get appointments, good treatment and I can highly recommend Dzenis, who not only made sure that my pain disappeared, but also explained the cause and the treatments he carried out. Thank you for a nice course. Etc. Susanne

Se mere
1 år siden
Cecilie T (CT)

Fantastisk behandling!

(Translated by Google)
Fantastic treatment!

Se mere
1 år siden
Anne-Sofie Kristoffersen

Havde en rigtig god og meget behagelig oplevelse hos Cph osteopati. Blev mødt med empati, ro og en meget professionel behandler. Tak for det. Kan varmt anbefale dette sted.

(Translated by Google)
Had a really good and very pleasant experience at Cph osteopathy. Was met with empathy, calmness and a very professional therapist. Thank you. Can highly recommend this place.

Se mere
1 år siden
Nanna Moos

Min inderligste anbefaling går hertil - Matti. Matti har givet mig min hverdag tilbage efter et forløb i trygge hænder i en rolig atmosfære. Det er rart at blive mødt i øjenhøjde med en faglighed og medmenneskelighed SÅ fin. Jeg er kommet i stærk bedring med et resultat af et markant fald i sygedage efter, at Matti har behandlet mine mavesmerter. Det her sted var mit sidste forsøg på bedring. Jeg valgte Matti ud fra hans gode anmeldelser og hans beskrivelse af sig selv på hjemmesiden- som jeg kun kan være enig i. Matti fandt en sammenhæng, hvor jeg havde ubalance, som tidligere behandlere i sundhedssystemet ikke kunne. Jeg ved, hvor jeg kan finde Matti, såfremt problemer igen mod forventning og håb skulle opstå. Alt i alt, en god oplevelse. 🙏🏼 :)

(Translated by Google)
My heartiest recommendation goes here - Matti. Matti has given me back my everyday life after a course in safe hands in a calm atmosphere. It is nice to be met at eye level with such fine professionalism and humanity. I have made a strong recovery with a significant reduction in sick days as a result after Matti treated my abdominal pain. This place was my last attempt at recovery. I chose Matti based on his good reviews and his description of himself on the website - which I can only agree with. Matti found a context where I had an imbalance that previous practitioners in the health system could not. I know where I can find Matti, should problems arise again against expectation and hope. Overall a good experience. 🙏🏼 :)

Se mere
2 år siden
Katrine Borres Jensen

Jeg har været rigtig glad for at komme hos CPH osteopati.
Matti er fagligt super dygtig og også en enormt behagelig person. Han har en rigtig god fornemmelse for mit forhold til min krop og tilpasser behandlingen derefter.
Mit problem viste sig i sidste ende at kræve en operation, så det blev ikke som sådan ”løst” hos Matti, men han har været en kæmpe hjælp i processen med at nå frem til den løsning og i beslutningen om, hvorvidt jeg skulle takke ja til operation – igen med en rigtig fin fornemmelse for mit personlige udgangspunkt og mine behov. Jeg har virkelig følt mig set og forstået.
Jeg er ikke i tvivl om, at det er Matti jeg går til, næste gang jeg har behov for hjælp.

(Translated by Google)
I have been very happy to come to CPH osteopathy.
Matti is professionally super skilled and also an enormously pleasant person. He has a really good feel for my relationship with my body and adapts the treatment accordingly.
My problem turned out to require surgery in the end, so it wasn't "solved" as such with Matti, but he has been a huge help in the process of reaching that solution and in deciding whether I should accept for surgery - again with a really good feeling for my personal starting point and my needs. I really felt seen and understood.
I have no doubt that Matti is the one I go to the next time I need help.

Se mere
2 år siden
Dino Knudsen

Matti er en superb behandler, han diagnosticerede hurtigt det problem som jeg døjede med (som bl.a. flere læger havde overset i årevis), behandlede og instruerede mig i hvorledes jeg gennem en egen indsats kunne forebygge problemet. Det har hjulpet mig gevaldigt. Siden har han også været flink til at svare på spørgsmål og give gode råd, selvom jeg ikke længere går til behandling hos ham. Jeg kan derfor stærkt anbefale Matti, han er en fagligt indsigtsfuld, yderst kompetent og samvittighedsfuld behandler.

(Translated by Google)
Matti is a superb therapist, he quickly diagnosed the problem I was suffering from (which, among other things, several doctors had overlooked for years), treated and instructed me in how I could prevent the problem through my own efforts. It has helped me tremendously. Since then, he has also been good at answering questions and giving good advice, even though I no longer go to him for treatment. I can therefore strongly recommend Matti, he is a professionally insightful, highly competent and conscientious therapist.

Se mere
4 år siden
Det siger vores kunder
Steen Holm Lauridsen

Super god oplevelse ! Hurtig afklaring af behandlingsforløb - de givne øvelser og behandlinger gav det ønskede resultat efter det oplyste antal konsultationer. Kan varmt anbefale CPH Ostepati !!

(Translated by Google)
Super good experience! Quick clarification of the course of treatment - the given exercises and treatments gave the desired result after the stated number of consultations. Can highly recommend CPH Ostepati!!

Se mere
3 år siden
Julie Mai Marup

Vil gerne anbefale Mette fra CPH Osteopati til behandling af spædbørn med smerter. Vi kom til Mette med vores lille pige på knap 3 uger da hun skreg i alle hendes vågne timer. Mette fandt hurtigt frem til kernen af problemet og allerede efter et par behandlinger havde vores lille pige det markant bedre. Efter 3 behandlinger har vi nu en pige i rigtig god trivsel. Vi vil med garanti vende tilbage til Mette hvis behovet opstår!

(Translated by Google)
Would like to recommend Mette from CPH Osteopathy for the treatment of infants with pain. We came to Mette with our little girl of almost 3 weeks when she screamed in all her waking hours. Mette quickly found the core of the problem and after just a few treatments, our little girl felt significantly better. After 3 treatments, we now have a girl in very good health. We will definitely return to Mette if the need arises!

Se mere
3 år siden
Hans Ekman-Henningsen

Jeg har gået hos Rene og er utrolig glad for hans professionelle og dygtige tilgang til mine udfordringer. Der er ingen tvivl om, at Rene ved hvad han taler om! Kan varmt anbefales

(Translated by Google)
I have gone to Rene and am incredibly happy with his professional and skillful approach to my challenges. There is no doubt that Rene knows what he is talking about! Can be highly recommended

Se mere
3 år siden
Denise D. Pedersen

Jeg har gået en god periode hos Mette. Hun er dybt professionel under behandling, og man kan til en hver tid stille spørgsmål. Hun har givet mig enormt mange gode øvelser, jeg kan hive frem og bruge, hvornår jeg end må have brug for dem.
Jeg vil til enhver tid vælge Mette.

(Translated by Google)
I have been with Mette for a good period of time. She is deeply professional during treatment, and you can ask her questions at any time. She has given me a huge number of good exercises that I can pull out and use whenever I may need them.
I will always choose Mette.

Se mere
3 år siden
Finn Nedergaard

3 behandlinger af Rene i CPH Osteopati fjernede mine skuldersmerter.

Jeg gik til CPH Osteopati for at få behandlet smerter i min venstre arm og skulder. Smerterne, der gjorde at jeg sov dårligt og at jeg bl.a. ikke kunne cykle uden at få ret stærke smerter, havde ved behandlingens start i varierende grad været tilstede i 3 måneder. De skyldtes sikkert eftervirkninger fra en frossen skulder, jeg havde haft 2 1/2 år tidligere.
Rene undersøgte min overkrop og behandlede mig ved første besøg. Allerede efter første behandling fik jeg det bedre, og efter anden behandling, en uge efter, var smerterne reduceret til ukendelighed. Efter 3. og sidste besøg var smerterne helt væk, og her - 2 uger efter - er de stadig helt væk.
Jeg er naturligvis glad for resultatet, og - efter at have gået til traditionel fysioterapi i nogle år - kan jeg ikke lade være med at dele min oplevelse af, at osteopati simpelthen kan noget mere. Der blev trykket og behandlet flere og andre steder end jeg forventede, f.eks. i mavemuskulaturen. Dette må skyldes osteopatens forståelse af sammenhængen og metodens helhedsbetragtninger.
Rene får hermed min bedste anbefaling ift. behandlingen, men også for sin klare og positive måde at kommunikere på.
Finn Nedergaard

(Translated by Google)
3 treatments by Rene at CPH Osteopathy removed my shoulder pain.

I went to CPH Osteopathy to have pain in my left arm and shoulder treated. The pain that caused me to sleep badly and that I, among other things, could not ride a bicycle without experiencing quite severe pain, had been present for 3 months to varying degrees at the start of the treatment. They were probably the after effects of a frozen shoulder I had 2 1/2 years earlier.
Rene examined my upper body and treated me on the first visit. Already after the first treatment I felt better, and after the second treatment, a week later, the pain was reduced beyond recognition. After the 3rd and last visit the pain was completely gone, and here - 2 weeks later - they are still completely gone.
I am naturally happy with the result and - after going to traditional physiotherapy for a few years - I cannot help but share my experience that osteopathy can simply do something more. It was printed and processed more and in other places than I expected, e.g. in the abdominal muscles. This must be due to the osteopath's understanding of the context and the overall considerations of the method.
Rene thus gets my best recommendation regarding the treatment, but also for his clear and positive way of communicating.
Finn Nedergaard

Se mere
3 år siden
Kristina Kristiansen

Efter flere måneder med spændinger, smerter i nakken og hovedpine, har Kims massage gjort underværker. Efter første massage faldt mine skuldre ned, den daglige hovedpine forsvandt, jeg har nu langt flere gode dage end dårlige dage. Kim meget kompetent og behagelig, under massagen bliver der trykket til når det er nødvendigt, aldrig for hårdt eller for blødt.
Matti har også hjulpet med flere problemer, som andre behandlere ikke har kunnet hjælpe med. Der er altid hurtig diagnosticering, god og realistisk vejledning.
Kan varmt anbefale både Matti og Kim :)

(Translated by Google)
After months of tension, neck pain and headaches, Kim's massage has worked wonders. After the first massage my shoulders sagged, the daily headaches disappeared, I now have far more good days than bad days. Kim very competent and pleasant, during the massage the pressure is applied when necessary, never too hard or too soft.
Matti has also helped with several problems that other therapists have not been able to help with. There is always a quick diagnosis, good and realistic guidance.
Can highly recommend both Matti and Kim :)

Se mere
3 år siden

ADRESSER

KØBENHAVNSTRANDLODSVEJ 12, 2300 KØBENHAVN S

BIRKERØD - HOVEDGADEN 2-4 1 sal, 3460 BIRKERØD

BALLERUP - BORUPVANG 3C, 2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

HELSINGØR  BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal, 3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

KØGE - FALKEVEJ 22, 4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER