Skrevet af Matti Kelmann, Fysioterapeut & Osteopat

SMERTER I BÆKKENET ELLER BÆKKENLØSNING

HVORFOR HAR JEG ONDT I BÆKKENET?

KORT OM BÆKKENSMERTER

Oplever du bækkensmerter, udstrålende smerter i benene eller ballen, så kan smerterne ofte stamme fra ryggen eller dit bækken.

Bækkenet består af 3 knogler - to hofteben og et korsben, der tilsammen danner bækkenringen og disse knogler er forbundet med 3 led. Fortil ved kønsbenet hedder leddet symfysen, og bagtil hedder de to led sacroiliacaleddene (SI-led). Bækkenet ender bagtil i halebenet.

Et bækken kan have nedsat bevægelighed hvilket kan skabe smerter lokalt, men det kan også forårsage smerter op i ryggen og ned i benene. Hyppigst er dog smerter tværs over lænden, smerter i lysken og ved skambenet og udstrålende smerter ned i balde og baglår.


ÅRSAGER TIL BÆKKENSMERTER

Bækkenproblemer og nedsat bevægelighed som medfører smerter, kan opstå efter et fald, gentagne ensformige bevægelser, fødsler og kontaktsport som f.eks fodbold og håndbold.

Problemer med bevægelighed eller smerter fra ryg, korsben, haleben, hofte, knæ, ankel og fod er også ofte medvirkende til  bækkensmerter. Men også bækkenets organer livmoder, prostata, blærer og rectum kan give problemer og smerter i bækkenet, f.eks efter infektioner, inflammationer, eller operationer som kejsersnit, keglesnit, stomi. Mere almindelige tarmproblemer som IBS, irritabel tyktarm, forstoppelse, oppustethed, morbus chron, cololitis ulcerosa, diverticulitis mv kan genere tarmsystemet og være årsag til ondt i bækkenet.


Læs mere om forstoppelse her:

Læs mere om irritabel tyktarm her.

Læs mere om organer her.


Bækkenets overordnede funktion er at huse bækkenets organer samt  at videreføre den belastning der kommer nede  fra benene videre til resten af kroppen samt modtage og adaptere stød kommende nedefra f.eks under løb og hop.

Derfor kræves det, at bækkenet har optimal bevægelighed samt stor styrke og stabilitet.

Optimal bevægelighed i ovenstående områder er derfor nøglen til, at undgå bækkenet og dets ledbånd og ledkapsler overbelastes og smerter opstår. Andre årsager til bækkensmerter og problemer kan være stillesiddende arbejde, arvæv i bækkenet efter sygdom eller operation og problemer med indre organer i bækkenet.​

BÆKKENSMERTER OG KORSBENET.

Som nævnt længere oppe består vores bækken af 3 knogler.

En af de vigtigste komponenter er vores korsben, Korsbenet er den nederste del af rygsølje og består af 5 sammengroede ryg hvirvler, som sidder mellem vores nedereste ryghvirvel og vores haleben (se billede oven over)
Hvis der er problemer med korsbenet, position, flexibilitet, inflammation, brud mv. så kan du få ondt i hele bækkenet, ofte op i ryggen og ned i benene.

Korsbenet er vigtigt bl.a fordi bækkenbunden hæfter her (via halebenet) og fordi korsbenet tager vægten fra rygsøjlen og fordi flere meget vigtige nerver kommer ud af korsbenet i de små huller i kan se oven over.

Mobiliteten af korsbenet er vigtigt for en normalt fungerende smertefri krop.

Som osteopater undersøger vi derfor eller muskler, ledbånd og nerver der hæfter, passere og har indflydelse på korsbenet.

Derfor kræver det rigtig grundig undersøgelse.

Hvis du har smerter i ryggen kan du læse mere om rygsmerter her:

Hvis du har smerter ned i benet, så kan du læse om årsager til det her, bliv klogere på iskiassmerter.:

BÆKKENSMERTER OG HALEBENET.

Halebensproblematikker og smerter er meget ofte årsag til bækkensmerter og bækkenproblemer. Som det ses på billedet ovenover sidder halebenet fast på korsbenet.

Fødsler, slag, fald, uheld, længere tids siddende position osv kan genere halebenet. Det kan påvirke måden du bruger din krop på og skabe et kompenserende bevægemønster. Det kan medføre problemer for de strukturer halebenet har indflydelse på og det har halebenet i høj grad på bækkenet.

Hele bækkenbunden bruger halebenet, lige som flere vigtige ledbånd hæfter på og omkring halebenet, hvilket betyder at haleben og bækkenled påvirker hinanden indbyrdes og er årsager til smerter.

Andre strukturer der også har indflydelse på både korsbenet og halebenet er vores piriformismuskel, som også kan være årsag til  kraftige iskiassmerter, se vores video om piriformis som årsag til bækken og iskiassmerter her:

Læs meget mere om halebenssmerter her.

BÆKKENSMERTER OG LÆNDEN

Vores nederste lændehvirvler har direkte kontakt med vores korsben. Der er endda en disk mellem nedereste lændehvivlen og korsbenet.

Derfor kan lændeproblemer med låsninger, discusprolaps, slid, overtræning, inaktivitet, hekseskud mv være årsag til du får smerter i bækkenet og faktisk også omvendt.

Når du svajer din lænd laver dit korsben en modsa rettet bevægelse, en såkaldt nutation. Det giver den anderumpelignende holdning og når du falder sammen eller bøjer den nederste del af lænden laver dit korsben en counternutation. Det er lige som en hund der trækker halen ind under sig.

Disse bevægelser kan blive begrænset hvis du har ovennævte problemer med lænden og det kan påvirke  bevægelsen af vores korsben og vores SI-led. Det kan også give problemer med nerveforsyning samt blod til og fra førsel videre ned i benene.


Du kan læse mere om lænde og ryg problemer her,

GRAVIDITET, BÆKKENLØSNING

Bækkensmerter kan også opstå i forbindelse med graviditet og kendes som bækkenløsning.

Næsten hver anden gravid vil på et tidspunkt under graviditeten opleve bækkensmerter.

Symptomerne kan opstå gradvist eller meget pludselig. Har man haft bækkengener i en graviditet, har man større risiko for at få det i efterfølgende graviditet. Det er almindeligt, at generne starter tidligere og tidligere for hver graviditet. Det er derfor vigtig at sætte ind med træning af bækkenets muskulatur inden og efter en graviditet.

Symptomerne på bækkenløsning er lig dem man kender fra almindelige bækkensmerter og ondt i bækkenet. Det rammer hyppigst kvinder med fysisk belastende job, så som rengøringsassistenter, ekspedienter, pædagoger i vuggestue, sygehuspersonale, lagerarbjedere mv, men også kvinder der er meget fysisk aktive gennem træning er i risikogruppen. Det samme gælder også for kvinder, der i forvejen har haft problemer med lænderyggen eller bækkenet, bøkkenløsning, ondt i bækkenet, smerter fra bækkenet og iskias problemer.


Læs mere uddybende om bækkenløsning her:

BEHANDLING AF DINE BÆKKENSMERTER

Hos CPH Osteopati undersøger og behandler vi årsagerne til dine bækkenproblemer. For at hjælpe dig af med dine gener vil vi arbejde med bevægeligheden i dit bækken og ryggen, samt korsben, haleben, SI-led, samt bækkenet organer.

Vi bruger teknikker som manipulation, muskel- og fascieteknikker og søger at frigøre restriktioner i ryggen, men også i hofte, knæ, og ankler. Vi fokuserer også på at øge blodgennemstrømingen og nerveforsygning til de områder der gør ondt, for at sikre optimal heling.  Vi har specialiseret os i behandling af bækken- og underlivsproblemer.

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER

unsplash