Skrevet af Matti Kelmann, Osteopat & Fysioterapeut

ISKIAS & PIRIFORMISSYNDROM

STRÅLENDE SMERTER - ISKIAS NERVEN

KORT OM ISKIAS / PIRIFORMIS

Iskias er brugt i daglig tale som fællesbetegnelse for smerter i lokalt i lænden, smerter i ballen og smerter baglåret, men det varierer typisk meget fra person til person hvordan smerterne opfattes.


Iskiasnerven (nervus Ischiadicus) er kroppens længste nerve. Den udspringer fra lænderyggen og korsbenet, går ned af baglåret, hvor den forgrener sig og fortsætter hele vejen ned til foden. Grundet det lange forløb og de mange indsnævringer nerven passerer, er der risiko for irritation og afklemning af nerven. Hvis iskiasnerven bliver klemt, kan det give symptomer lokalt, der hvor afklemningen sker, eller i nervens videre forløb nedad benet.

Du kan se vores anatomi video nederes på siden hvor vi gennemgår iskais nerven og hvorfor den kan give problemer. Klik her.


ISKIAS SYMPTOMER

Symptomer kan være ondt i ryggen lavt i lænden, smerter eller irritation i ballen, eller i hoften. Det kan ofte være smerer der trækker ned i benet, gennem baglåret, og sommetider også ned i underbenet og under foden. Smerterne kan være fra dybe og borende til stærke og jagende.

Der kan opstå en sovende/summende fornemmelse, en nedsat følefornemmelse  samt ændret kulde- og varmesans i benet.

ÅRSAGER TIL ISKIAS PROBLEMER

Man kan ikke afgøre årsagen til smerterne alene ud fra hvor og hvordan smerterne føles. Smerterne kan have deres udspring i det nederste af ryggen eller i musklerne i ballen, selvom det kun gør ondt i benet.  Derfor kræver iskiassmerter en grundig udredning.

Som osteopat arbejder man i alle kroppens systemer, det muskuloskeletale (muskler og led), det viscerale (organer og kredsløb) og det cranio-sacrale (kraniet – rygsøjle - korsben). Det er dysfunktioner i et eller flere af de tre systemer er årsag til iskias smerter.


I det muskoloskeletate system som omhandler om muskler og led, er det typiske mekaniske problemer der er årsagen.

Det betyder at nerven kan komme direkte i klemme, eller at der er pladsmangel i et de indsnævringssteder som iskias nerven passerer.

Årsager til pladsmangel kan være følgende.


 • Låste lændehvirvler
 • Diskus prolaps
 • Spinal stenose
 • Slidgigt
 • Spondylolistese
 • Spændt bindevæv eller fascier
 • Knæproblemer (caput fibula)
 • Piriformis syndrom (læs senere)
 • Skævhed af bækken


Organerne involveret i fordøjelsessystemet og organerne samt blodkar ansvarlige for blodcirkulationen kan være årsagen til problemet. Derfor har osteopater stort fokus på netop dette. Dårlig blodcirkulation kan føre til iskias problemer og problemerne stammer oftest fra venøse system. Blodet vil have svært ved at komme væk fra området omkring nerven, og symptomerne vil derfor blive værre ved inaktivitet og blive bedre under aktivtiet, når venepumpen arbejder.

Hvis der er problemer i det arterielle system og der ikke kommer blod nok til området herunder især musklerne i balderegionen, vil symptomerne blive værre under aktivitet.

Det kan derfor være nødvendigt at behandle karforsyningen til området samt specifikke organer (hjerte, lunger, lever, nyrer, tarmsystem) for at forbedre deres funktion og derved cirkulationen.  - Læs mere om behandlinger af organer her.


Kranio sacral systemet kan være årsagen, eksempelvis kan fald eller slag på korsbenet medføre en hævelse eller inflammation der kan være årsag til afklemning. Fald og slag til hovedet eller piskesmæld vil kunne påvirke funktionaliteten af det kanio sacrale system og kan også være årsag til irritation af iskiasnerven.

PIRIFORMIS SYNDROM OG ISKIAS

En af de mest hyppige årsager til iskias smerter er piriformis syndromet.

Det rammer bredt i befolkningen, dog hyppigst folk i 40-50’erne og sportsakive mennesker

Piriformis syndrom er en neuromuskulær problematik karakteriseret ved hofte og balle smerter. Piriformis er en muskel der udsprænger fra korsbenet og hæfter på lårbenets yderside. Funktionen af piriformis er hovedsagligt udadrotation af hoften. Musklen spiller en vigtig rolle ved stabilisering af bækkenet og hoften især ved gang, løb og sportsaktiviteter. En overbelastning af denne muskel kan føre til en opspænding og derved afklemme iskias nerven der hvor den løber forbi musklen.

Årsagen til piriformis syndrom er som oftest en mekanisk komponent (overstræk eller opspænding af musklen pga. problemer med kostbenet) og en vasculær komponent (kompression af små blodkar).


Hyppigste tegn på piriformis afklemning er:

 • Smerter fra balle, hofte -og eller lænderegionen
 • Smerter når man står eller sidder længere end 15 min
 • Strålende smerter fra ballen, ned på bagsiden af låret, men ikke længere ned end knæet.
 • Føleforstyrrelser fra bagsiden af låret, men ikke længere ned end knæet.
 • Smerter der bliver bedre under gang.
 • Smerter der forværres ved indadrotation af hoften.


Det er bredt kendt, at hvis man oplever symptomer som ovenstående så skal muskulaturen strækkes ud. Det er dog vigtig at påpege, at ikke alle har en opspænding af muskulaturen, men at den ofte er på stræk og derved kan strækøvelser og massage i musklen forværre problematikken.

For at kunne sætte ind med korrekte øvelser og behandling, er det derfor vigtig med udredning.

RØDE FLAG

Oplever du et af de følgende symptomer skal du kontakte din læge:

 • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan bevæge dig.
 • Hvis du er følelsesløs i et område svarende cykelshorts’ afdækning
 • Hvis du har besvær med at holde på vand eller afføring.

PIRIFORMIS / ISKIAS BEHANDLING OG OSTEOPATI

Det er vigtigt at vide hvad årsagen til problemet er, og den kan være multifaktuel. Hos CPH Osteopati gør den mange årige kliniske erfaring, at vi er eksperter i finde årsagen til dine iskias problemer og behandle dem, uanset hvilket system der er årsagen. Vi behandler problemet lokalt og øger blodgennemstrømningen til det ømme område. Ofte er det nødvendigt at behandle og optimere hele blodsystemet og eller nervesystemet for at behandle årsagen til dine problemer, Du kan læse om hvordan en osteopat behandler her.

Hos CPH Osteopati Amager, Birkerød, Ballerup, Køge, er alle vores tilknyttede osteopater og osteopat studerende også uddannede fysioterapeuter, vi giver derfor også de nødvendige special tilpassede øvelser til dig, hvis du har iskiasproblemer.

ISKIAS SMERTER - PIRIFORMIS SYNDROM

HVAD SIGER VORES KLIENTER OM OS

Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.48.55
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.20.53
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 16.25.05
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.30.20
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.10.46
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.16.56
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.25.33
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.14.57
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 17.58.11
Skærmbillede 2020-07-29 kl. 18.03.42

ADRESSER

CPH OSTEOPATI AMAGER 

STRANDLODSVEJ 12

2300 KØBENHAVN S

CPH OSTEOPATI BIRKERØD

HOVEDGADEN 4 2 sal

3460 BIRKERØD

CPH OSTEOPATI BALLERUP

BORUPVANG 3C

2750 BALLERUP

(WTC Healthcare Center)

CPH OSTEOPATI HELSINGØR

BIRKEDALSVEJ 35A, 1. sal

3000 HELSINGØR,

Helsingør Sundhedshus, klinik 8

CPH OSTEOPATI  KØGE

FALKEVEJ 22

4600 KØGE

KONTAKT

Spørgsmål eller booking?

Telefon: 93 888 303

Kontakt os på mail

kontakt@cphosteopati.com

Book tid online 

KLIK HER


FØLG OS HER