Skrevet af Theis Kiszka Fysioterapeut & Osteopat
De senere år er der kommet fokus på problemer med stramt tungebånd hos babyer. Det er der en god grund til, for i mange tilfælde skyldes babyens mistrivsel problemer med tungebåndet. Hos CPH Osteopati er vi specialuddannede i at vurdere, undersøge og behandle babyer med stramt tungebånd og problematikker der relaterer sig hertil.
Herunder kan du læse alt hvad du har behov for, hvis du søger information om baby med stramt tungebånd, ammeproblemer, utilfreds baby, babyer der har fået klippet tungebånd samt om hvordan man osteopatisk undersøger, behandler og hjælper babyer med stramt tungebånd.
Dette kan medføre at din baby ikke kan svøbe, danne et godt sug/vakuum omkring brystet eller flasken. Babyen kan have svært ved at løfte tungen, svært ved at stikke tungen ud, og eller løfte tungen opad i ganen og har derfor svært ved at danne undertryk. Oftest viser dette sig i en utilfreds og irritabel baby i forbindelse med måltiderne, idet barnet ikke får et tilfredsstillende sug og synkebevægelse, som der er behov for når føden skal indtages.
Derfor vil en baby med stram/forkortet tungebånd ofte spise mange små og hurtige måltider og typisk udvise stor suttetrang, hvilket kan medføre suttevabler hos barnet, svie og brystsmerter i forbindelse med amningen hos mor og i sidste ende føre til en urolig og ubekvem rytme omkring babyens måltider.
Hos CPH Osteopati ser vi en stigning i babyer der kommer til konsultation hvor mistanken er omkring babys tungebånd, kæbe og synkemekanisme.
Derfor har vi stort fokus på specialuddannelse inden for behandling af babyer generelt samt er opdateret på de kliniske retningslinjer der er for stramt tungebånd.
SYMPTOMER PÅ STRAMT TUNGEBÅND
Der er mange symptomer på stramt tungebånd hos babyer. De kan være mere eller mindre udtalt, men hos CPH Osteopati har vi taget ekstra uddannelse i babybehandling og har speciale i at undersøge og hjælpe babyer med stramt tungebånd. De typiske symptomer vi møder på vores klinkker i København, Birkerød, Ballerup og Køge er;
Hvis tungen ikke kan komme ud over læberne på babyen/barnet er det oftest grundet at, tungebåndet er stramt i dele eller hele vejen ud til spidsen af tungen. Tungebåndet kan nemlig have restriktion på den forreste, midterste og bagerste del af tungen.
Typen af tungebåndets restriktioner kan deles op i forskellig klassificering:
Typisk er Kotlows klassificering den mest brugte som deles op i en type 1-4, alt efter hvor yderligt restriktionen sidder på tungen.
Oftest bruges betegnelsen; ATT (anterior tongue tie) for typen af restriktionen sidder på det forreste tungebånd og ofte nævnes som “synligt stramt tungebånd”, svarende til type 1 + type 2.
Er tungebåndet derimod kun stramt på den bagerste og midterste del af tungen, kan tungens forreste del stadig bevæge sig frit.
Oftest bruges betegnelsen; PTT (posterior tingue tie). Det nævnes ofte som type 3 og type 4.
Disse typer som betegnes typisk som “skjult, stramt tungebånd” idet restriktionen sidder fra midt og bagtil på tungebåndet.
Denne udgave kan synes normalt for et utrænet øje, men kan give lige så store problemer som ATT; type 1 og type 2.
Hos CPH Osteopati har vi erfaring i er screene for tunge og kæbe dysfunktioner og disse påvirkninger på babyens/barnets generelle trivsel.
Ved behandling af babyer med mistanke om stramt tungebånd, er det vigtigt at klarlægge om babyen overhovedet har stramt tungebånd eller om problematikken stammer fra et andet sted.
Men hvis det konstateres at der er stramt tungebånd, vil osteopaten sideløbende med den osteopatiske behandling ofte anbefale et follow-up hos en speciallæge omkring en evt. klipning af tungebåndet hvis det vurderes for stramt.
Den osteopatiske behandling tager udgangspunkt i væsentlige nænsomme teknikker i form af osteopatiske kranie- og kæbe teknikker, for at rette babyens kæbe, stimulere tunge og ganen hos barnet. Hertil bruges blide muskelteknikker for at korrigere evt. spændinger i nakken.
Ydermere vil vi komme med gode råd til hvordan I selv derhjemme kan stimulere og ”træne” med babyen.
Har dit barn har fået klippet tungebåndet kan det give god mening at blive screenet og vejledt af osteopaten i tiden efter. Her vil vi give vores vurdering af om tungebåndet er blevet tilstrækkeligt klippet til, at babyen kan bruge tungen optimalt. I visse tilfælde ses det at et klip ikke har været dybt nok og der kan derfor stadig være problemer med, sutte, synke og amning efter et klip
Typisk vil vores screening indebære test af;
Afhængig af fund vil osteopaten stimulere med nænsomme teknikker for at korrigere og lindre samt guide i hvordan I selv kan stimuleres og ”træne” med barnet hjemme.
Det kan i visse tilfælde være nødvendigt at genhenvise babyen til egen læge igen, hvis det vurderes at tungebåndet stadig er for stramt.
Uanset om jeres baby eller spædbarn kommer med eller uden symptomer, er en enkelt konsultation ofte ikke nok.
I langt de fleste tilfælde ser vi at der er behov for behandling af en eller flere problematikker, for at forebygge fremtidige gener for jeres barn. Ofte er der også behov for at give øvelser og vejledning samt opfølgning på disse.
Det typiske baby forløb strækker sig derfor over 3 gange, men nogle mere komplicerede problematikker tager længere tid at behandle og kan derfor strække sig over 4-6 behandlinger.
Hos CPH Osteopat uddanner vi os løbende. Flere af vores dygtige osteopater har taget adskillige ekstra kurser og videreuddannelser inden for netop baby behandling.
Hos os er jeres baby i de tryggeste hænder. Book tid i dag hos en af vores primære baby behandlere.
København: Rene Andersen, Dzenis Zukovic, Daniel Attardo, Sara Mohr.
Birkerød: Theis Kiszka, Daniel Attardo.
Ballerup: Theis Kiszka, Dzenis Zukovic, Daniel Attardo, Martin Lauridsen, Sara Mohr og Mark Vonsild
Køge: Rene Andersen, Martin Lauridsen og Mark Vonsild
Ring til os på 93888303 eller book tid online i dag.
Vidste du at vi tilbyder babytjek hvor vi screener din baby hvis du er i tvivl om der er et problem? Læs mere her.
ADRESSER
KONTAKT
Spørgsmål eller booking?
Telefon: 93 888 303
Kontakt os på mail
kontakt@cphosteopati.com
FØLG OS HER